Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pressuppgifter bakom val av licensläkemedel

Publicerad: 9 oktober 2013, 06:00

Patienter vill ha läkemedel som de läst om i veckopressen. Det är ett av skälen till att licensläkemedel förskrivs.


Ämnen i artikeln:

Läkemedel

I en ny rapport till regeringen har Läkemedelsverket tittat närmare på vad det är som styr sjukvårdens behov av så kallade licensläkemedel. Det handlar om läkemedel som inte är godkända i Sverige men som ändå kan skrivas ut, om Läkemedelsverket godkänner det.

Ett skäl som särskilt lyfts fram är att det ibland behövs läkemedel i andra former och styrkor än de som finns godkända, särskilt vid behandling av barn och ungdomar.

Men vid ett möte med landstingens kontaktpersoner för läkemedel lyftes flera andra skäl upp till varför läkare väljer licensäkemedel. Till exempel kan vissa förskrivare fastna vid rön i någon medicinsk artikel och fortsätta att förskriva utifrån det.

Andra gånger är det patienterna som läst artiklar i veckopressen om någon ny terapi och efterfrågar den. Och när allt annat har provats utan framgång kan också licensläkemedel väljas för svårbehandlade patienter.

Utredarna har även analyserat Läkemedelsverkets statistik över beviljade och avslagna licenser. Behovet av licensläkemedel varierar över tid, visar denna kartläggning. I samband med restnoteringar ökar behovet av licensläkemedel, liksom när ett godkänt läkemedel avregistreras.

Läkemedelsverket kan konstatera att arbete med att minska restnoteringar av läkemedel är en viktig insats för att minska behovet av licensläkemedel , skriver myndigheten i rapporten.

En stor del av licensansökningarna rör ett litet antal läkemedel, för behandling av svår akne, sömnproblem och ADHD. Förra året stod de tio vanligaste licensläkemedlen för nästan hälften av de beviljade licenserna.

Ett vanligt licensläkemedel är Roaccutan mot akne. Men eftersom ett motsvarande läkemedel, Isotretinoin Orifarm, godkändes i somras så väntas dessa licensansökningar minska dramatiskt.

Exempel på ansökningar som ofta avslås är de som gäller Metamina och Melatonin.  Då behandling av såväl ADHD som sömnproblem ska ske med viss aktsamhet är det naturligt att Läkemedelsverket tillämpar viss restriktivitet i beviljandet av licens för dessa läkemedel , skriver myndigheten.

Både apotek och hälso- och sjukvård ska nu få bättre tillgång till information om licensläkemedel. Under hösten ska begränsad produktinformation om alla läkemedel som beviljats licens finnas i Nationellt produktregister för läkemedel, NPL. Senare ska informationen också finnas i det nationella produkt- och artikelregistret Vara och därefter i de varuregister som används på apotek och inom vården, enligt rapporten.

Läkemedels- och apoteksutredningen ska också titta närmare på hanteringen av licensläkemedel och komma med förslag i april nästa år.

LINA ÖSTERBERG

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News