Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Prestigefyllt pris ger miljoner till svensk forskare

Publicerad: 31 juli 2007, 11:06

Genforskaren Kerstin Lindblad-Toh får som enda svensk ta emot det prestigefyllda forskningsbidraget European Young Investigator Awards, EURYI. I konkurrens med 474 andra sökande blev hon en av 20 unga europeiska forskare som nu får ta emot ett bidrag på 11 miljoner kronor vardera.


Kerstin Lindblad-Toh forskar på sjukdomsgener hos hundar. En forskning som kan komma att få betydelse även för kampen mot människans sjukdomar.

EURYI Awards har instiftats av European Heads of Research Councils, en sammanslutning av chefer inom olika europeiska forskningsråd, i samarbete med European Science Foundation, ESF, och har delats ut sedan 2004.

Bidraget på 11 miljoner kronor delas ut över en femårsperiod och syftar till att forskarna ska bygga upp egna forskargrupper vid institutioner runt om i Europa.

Kerstin Lindblad-Toh disputerade vid Karolinska institutet 1998, och hon har de senaste åren forskat vid Broad Institute of MIT and Harvard i Boston, USA. I juni flyttade hon tillbaka till Sverige och arbetar nu som gästprofessor på Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi vid Uppsala Universitet.

– Det känns jättebra att få den här chansen. Ända sedan jag var barn har jag gillat att lägga pussel och det fortsätter jag nu med i min forskning, säger Kersin Lindblad-Toh i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev