Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Prestigen viktig i traumateam

Publicerad: 21 september 2009, 09:42

Prestigen viktig i traumateam

Foto: Foto: Pia Åkesson

Revirpinkande och personlig prestige påverkar arbetet i ett traumateam. Ibland tacklar medlemmarna varandra för att komma nära patienten.


Forskarna Eric Carlström från Högskolan Väst i Trollhättan och Johan Berlin från Göteborgs universitet har följt ett traumateam på akutmottagningen vid ett icke namngivet svenskt universitetssjukhus. Teamet tar hand om personer som varit inblandade i olyckor och består av ett tiotal personer. Det är onödigt många, anser forskarna.

– Folk biter sig fast, man vänder sig till sin fackliga organisation. Det är jätteprestigefyllt att vara med. Bara detta att jobba i sin ordinarie verksamhet och ha en sökare som ringer och med språng få lämna sin enhet, säger Eric Carlström i ett pressmeddelande.

Fördelen med den särskilda mentaliteten är att medlemmarna i teamet anstränger sig till det yttersta och bidrar till att rädda liv. Nackdelen är att den personliga prestigen ibland blir viktigare än omsorgen om patienten. Under arbetet med studien har forskarna upplevt flera situationer där medlemmar dröjt sig kvar närmast britsen när de egentligen borde lämna över till någon annan.

– De för ofta en tacklingskamp om utrymmet. Ibland får traumaledaren gå in och ge order om att någon ska backa två steg, säger Eric Carlström.

En annan slutsats i studien är att rollfördelningen i teamet är strängt hierarkisk. Det leder bland annat till att en läkare kan bära kläder som strider mot reglementet utan att någon vågar protestera.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev