Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pride uppmärksammar kampen mot hiv

Publicerad: 31 juli 2012, 08:58

Det har gått 30 år sedan det första hiv-fallet upptäcktes i Sverige. Det uppmärksammas under Stockholm Pride den här veckan. Bland annat blir det en utfrågning med Socialstyrelsens Lars-Erik Holm.


Pridefestivalen, pågår i Stockholm från tisdag till söndag den här veckan. Årets tema är ”Tillsammans”.

Pride är inte bara fest och artistuppträdanden utan även seminarier och workshops kring hbtq-frågor. Många av årets programpunkter handlar om hiv och aids för att uppmärksamma att hiv funnits i Sverige i 30 år.

– Det råder fortfarande okunskap om hiv i Sverige, säger Ulrika Westerlund, förbundsordförande för RFSL, i ett pressmeddelande.

RFSL ordnar flera programpunkter med anknytning till hälso- och sjukvården. Under onsdagen blir det ett seminarium om vad som hände på FN:s stora Världsaidskonferens som nyss avslutades i Washington. Samma dag frågas Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm ut om hur myndigheten hanterar hbt-frågor under rubriken ”Vad håller ni på med på Socialstyrelsen egentligen?”.

Andra vårdrelaterade frågor som är aktuella i år är tvångssterilisering av transsexuella och våld i hbt-relationer. De flesta seminarier under Prideveckan hålls i Kulturhuset vid Sergels torg medan resten av festivalen hålls i Tantolunden.

ANNA ROSENGREN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev