Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Pris för forskning om antibakteriella peptider

Publicerad: 14 september 2007, 13:16

Att använda delar av kroppens eget immunförsvar kan bli ett nytt sätt att bekämpa bakterieinfektioner utan att använda antibiotika. Det hoppas hudläkaren Artur Schmidtchen som nu får det lokala Fernströmpriset för sin forskning på antimikrobiella peptider.


I det så kallade komplementsystemet, en viktig del i kroppens immunförsvar, ingår proteiner som kan skydda mot bakterieangrepp. Motsvarande funktion finns också hos vissa proteiner som bildas i sårskorpan när blodet levrar sig.

Artur Schmidtchen, forskare och hudläkare vid Universitetssjukhuset i Lund, söker i sin forskning efter peptider, fragment från sådana proteiner, som kan utvecklas till läkemedel. Dessa skulle kunna användas i stället för antibiotika vid ytliga hudinfektioner, bensår och för att skydda mot infektioner i operationssår.

Redan i vår kommer Artur Schmidtchen att testa en gel med antibakteriella peptider på patienter med atopiskt eksem.

– Eksem orsakas inte i första hand av bakterier, men vi vet att de allra flesta eksempatienter har mycket mer stafylokocker på huden än friska personer. Kan vi få ner bakteriemängden kanske det kan hindra att nya eksemutbrott sätter i gång, förklarar han i ett pressmeddelande från Lunds universitet.

Han får det lokala Fernströmpriset på 100 000 kronor för att han bedriver ”translationell forskning med stor klinisk relevans”.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News