Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Prisas för upptäckter om samspelet mellan arv och miljö

Publicerad: 17 januari 2013, 10:53

Lars Klareskog.

I framtiden kommer ledgångsreumatism kunna behandlas eller förebyggas med vaccin. Det förutspår Lars Klareskog, som är en av mottagarna av årets Crafoordpris i polyartrit.


Det var i går kväll som Lars Klareskog, professor i reumatologi vid Karolinska institutet, fick reda på att han är en av tre forskare som delar på Crafoordpriset i polyartrit. Priset är det finaste internationella priset inom området artritsjukdomar och Lars Klareskog blev förstås glad efter beskedet.

– Det här var verkligen oväntat. Jag vill rikta ett tack till alla medarbetare här på Karolinska insitutet men också till alla samarbetspartners ute i landet. Den här forskningen vi gjort är inte möjlig utan de patientregister som vi byggt upp gemensamt i Sverige.

Ni tre forskare får priset för era upptäckter kring samspelet mellan arv och miljö för uppkomsten av reumatoid artrit. Hur viktig är den här interaktionen?

– Jag skulle säga att det rör sig om en väldigt distinkt samverkan och denna effekt har ännu inte kunnat studeras på samam sätt vid någon annan sjukdom. Vi uppskattar att runt 60 procent av sjukdomsfallen beror på detta.

– Tittar vi specifikt på rökning är det runt 20 till 25 procent som aldrig skulle fått sjukdomen om de inte rökt. Och av patienterna med autoantikroppar i blodet är motsvarande siffra en tredjedel. Har man samtidigt speciella riskvarianter av vissa transplantationsantigener är det mer än hälften av patienterna som inte skulle fått sjukdomen om de inte rökt.

För några år sedan lade din forskargrupp fram en teori om hur reumatoid artrit kan uppstå hos personer med vissa genvarianter genom att skador förstår uppstår i lungorna via rökning. Hur etablerad är den hypotesen i dag?

– Det är oklart hur stor del av sjukdomen som beror på detta, men det är en modell som många forskare arbetar med. Den tas upp i läroböcker och i de stora översiktsartiklar som skrivits. Så på sätt är den accepterad. Vi har dock inga absoluta bevis.

Hur går ni vidare i er forskning?

– En viktig utmaning är att mer på detaljnivå förstå vilka processer i immunsystemet som ligger bakom att sjukdomen börjar. Men bättre kännedom om detta kan vi så småningom börja designa olika typer av vacciner, baserade på strukturer i kroppen som immunförsvaret reagerar på.

Hur långt in i framtiden ligger det?

– Jag är helt övertygad om att det kommer gå att utveckla vaccin, i första hand för behandling av redan drabbade patienter men även som profylax. Fast vi vet inte hur lång tid det tar.

Vad ska du göra för prispengarna?

– Det har jag just nu ingen aning om, utöver att jag ska ställa till med stort kalas för medarbetarna.

Prissumman på fyra miljoner kronor delar Lars Klareskog lika med Peter Gregersen och Robert Winchester, verksamma vid The Feinstein Institue for Medical Research i Manhasset respektive Robert Winchester vid Columbia University i New York, bägge i USA.

Enligt den officiella primotiveringen belönas forskarna ”för deras upptäckter rörande betydelsen av olika ärftliga faktorer  och deras samverkan med omgivningsfaktorer för uppkomst, diagnos och  klinisk handläggning av reumatoid artrit”. Priset delas ut av Kungliga vetenskapsakademin och prisceremonin sker den 2 maj 2013.

Crafoordpriset delas ut årligen enligt ett schema där priset var tredje år uppmärksammar forskning inom områdena: matematik eller astronomi, geovetenskap och biovetenskap. Priset i polyartritforskning delas bara ut då prisutdelning anses särskilt motiverat. Priset instiftades av industrimannen Holger Crafoord år 1980.

Läs mer om priset på den officiella sajten.

Läs mer om vad Dagens Medicin skrev i maj 2005 om de upptäckter som nu belönas.

Relaterat material

Vårdens 100 mäktigaste listade

Reumatiker som drack alkohol fick mindre smärta

Söderbergska priset går till professor i reumatologi

Genförändringar bakom reumatism kartlagda

Crafoordpris till mikrobiolog som upptäckt tredje livsform

Carl-Magnus Hake

Reporter

carl-magnus.hake@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev