Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Prisbelönt penna spar miljoner

Publicerad: 24 maj 2006, 13:55

Med hjälp av en penna har Solna stad koll på vad som egentligen blir gjort i hemtjänsten. Så här fungerar Anoto-pennan.


Ett projekt inom omsorgsförvaltningen i Solna stad belönades med Viktoriastipendiet på årets Vitalismässa. Anledningen är att det nyttjar ny teknik för att bli effektivare.

Det enkla består i en enda blankett. Samma blankett används av alla handläggare, vilket ger enhetliga bedömningar av hur mycket tid som ska ägnas åt varje person. Och hos dem, i varje hem, finns en annan blankett där hemtjänstpersonalen kryssar för och antecknar vad som gjorts vid besöket. Det är här det börjar bli tekniskt intressant med en modern, avancerad variant på den urgamla kombinationen av papper och penna.

Det är inte vilken penna som helst, utan Lundaföretaget Anotos digitala penna, som förutom en kulspetspatron innehåller en videokamera, en signalprocessor, minneskretsar och en radiosändare. Och papperet är inte vilket papper som helst heller. Det har en svag gråton som egentligen består av ett mönster av små prickar som talar om för pennan var någonstans den skriver.

Anotos penna debuterade för sex år sedan och har sedan dess marknadsförts av flera företag och i olika system. Ericsson och Nokia har haft pennan i sina sortiment. Den version som används i Solna heter Logitech Io. Kombinationen penna och papper finns också i kalendrar som Time Manager och används i en del blankettprojekt i Sverige. Största intresset har den väckt i Japan, där behovet av ett system som känner igen tecken av förståeliga skäl är större än i västerlandet.

Anotos penna hade en föregångare i C-Pen, som läste tryckt text och förvandlade den till en redigerbar textfil. Den uppfinningen ledde vidare och bland de idéer som knäcktes fanns tanken på ett mönster som inte upprepas. När algoritmerna väl var klara konstaterade upphovsmännen att mönstret kunde göras så stort som fem miljoner kvadratkilometer innan det började upprepas. Det motsvarar halva USA:s yta. Senare har de haft tid att räkna mer noga och nu gäller storleken 60 miljoner kvadratkilometer och då täcker mönstret gott och väl både Asien och Europa.

Mönstret byggs  upp av små punkter, varav det går nio på en kvadratmillimeter. De är utplacerade i ett rutnät, men var och en är förskjuten en aning mot nätets tänkta linjer. Det är de nästan oändliga kombinationerna som ger omfånget - och som gör att vissa delar av mönstret kan reserveras för särskilda funktioner, små "knappar" som kan heta Skicka, Lagra, Mejla etcetera.

Anoto hyr ut eller säljer delar av mönstret, definierar dess funktioner tillsammans med kunden och tolkar sedan meddelandena i Anotos server, där pennans signaler tolkas.  En kalender har varje dag och klockslag definierade. När man skriver någonting, exempelvis torsdag klockan tre, så vet systemet precis vilken dag och tid det gäller. Samtidigt fångar klockan det som skrivs och skickar det som en bild.

I Solna fungerar det så att där hembesöken sker finns en liten etikett vid dörren. Hemvårdaren trycker pennan mot den när besöket börjar och slutar. Då är alltså platsen registrerad. I varje lägenhet finns en blankett där en rad arbetsmoment kan kryssas för: bäddning, frukost, matlagning, hushållsgöromål, inköp, städning och så vidare. Vid arbetspassets slut placerar hemvårdaren sin penna i någon av förvaltningens tre så kallade synkvaggor. Man använder alltså inte pennans trådlösa funktioner utan en sladdbunden vagga, där pennan också laddas upp.

- Det fina är att du måste registrera besöket på plats och att det som gjorts noteras både på blanketten hos kunden och våra datorer, säger Eva Wallin, biståndshandläggare i Solna stad.

Med systemet har kontrollen över vad som beställs och vad som också utförs blivit så mycket bättre att det innebär stora besparingar jämfört med tidigare.

- Vi sparar en miljon i månaden med vår enkla tekniska lösning, konstaterar Hans Backman, it-ansvarig på Solnas omvårdnadsförvaltning.

Pär Rittsel

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev