Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Privat BB får högre ersättning av Stockholms läns landsting

Publicerad: 26 juni 2009, 11:59

Privat BB får högre ersättning av Stockholms läns landsting

Foto: Danderyds sjukhus.

Privata BB Stockholm har lägre krav på sig men får högre ersättning än Stockholms läns landstings egna förlossningskliniker.


BB Stockholms förlossningsklinik finns på Danderyds sjukhus. Trots att företaget har ett nära samarbete med landstingets egen förlossningsklinik på sjukhuset skiljer sig ersättningen för 2009 åt med flera miljoner kronor, skriver Svenska Dagbladet.

Inför i år införde Stockholms läns landsting ett vårdvalssystem där alla kliniker skulle få samma ersättning per förlossning. Eftersom BB Stockholm hade högre ersättning tidigare skulle de nya villkoren innebära en försämring för dem. Därför gick landstinget med på att ge företaget en extra ersättning på 350 000 kronor i månaden under 2009.

– Det fanns en risk för att vi skulle stänga den 1 januari för att vi inte kunde gå runt med de lägre ersättningarna. Det var ett företagsekonomiskt övervägande som ägarna gjorde, säger BB Stockholms vd Harald Almström till Svenska Dagbladet.

Reglerna för vårdvalet säger också att alla kliniker som ingår ska kunna genomföra planerade kejsarsnitt. Även på den punkten har BB Stockholm beviljats undantag.

Den positiva särbehandlingen av företaget motiveras med att landstinget är helt beroende av verksamheten. Under 2008 födde 2 800 kvinnor barn på kliniken i Danderyd.

– De fick igenom kravet i förhandlingarna eftersom de inte tänkte söka auktorisation. Landstinget hade inte klarat sig utan förlossningsplatserna, men vi vill se en auktoriserad vårdgivare i lokalerna, säger sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (m) i Svenska Dagbladet.

Relaterat material

Vårdval försämrar kvinnors valfrihet vid förlossningen

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev