Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Privat företag vill starta högskola för akupunktur

Publicerad: 3 mars 2009, 12:27

Privat företag vill starta högskola för akupunktur

Behovet av akupunktörer i vården är stort. Det hävdar utbildningsföretaget Akupunkturakademin i Stockholm som nu lämnar en ansökan till regeringen om att få starta en högskoleutbildning för yrkesgruppen.


– Det är bara en tidsfråga innan vi startar och följer den europeiska standarden och trenden, säger Jan Lindborg, ansvarig för verksamheten på Akupunkturakademin, i ett pressmeddelande.

Syftet med en utbildning skulle vara att etablera akupunkturen som en naturlig del av vården i Sverige och ha legitimerade utövare. Tanken är också att högskoleutbildningen ska göra att akupunktörer ska kunna bedriva forskning.

Liknande utbildningar finns redan i många länder, bland annat i Norge, Tyskland och Storbritannien. I Sverige finns idag sju treåriga högskoleutbildningar som innehåller vissa inslag av undervisning i akupunktur och är godkända av Svenska akupunkturförbundet. Även den nya utbildningen ska vara treårig men ska vara en mer renodlad akupunkturutbildning. Innehållet kommer dock inte bara att vara akupunktur utan även traditionell kinesisk medicin, skolmedicin samt forskningsrelaterade akademiska ämnen.

I dag finns ungefär 500 yrkesverksamma akupunktörer i Sverige och dessa utför runt 300 000 behandlingar varje år. Enligt Svenska akupunkturförbundet finns det ett stort behov av yrkesgruppen i vården. Ordförande Mats Fredland hävdar att utbildningsklimatet för akupunktörer i Sverige är torftigt och ligger långt efter i en internationell jämförelse. Dessutom förekommer det utbildningar på bara några veckor i Sverige, något som är helt otänkbart i andra länder.

I dag anses akupunktur vara förenligt med vetenskap och beprövad erfarenhet enligt Statens beredning för medicinsk utvärdering. Det finns därför inga juridiska hinder för att regeringen ska godkänna en ny akupunktörhögskola.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev