Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Privat läkarhus tar steget in i landstingets datasystem

Publicerad: 31 oktober 2006, 13:51

Norrbottens läns landsting är känt för sitt vårdadministrativa datasystem Vas. Nu går en privat läkarmottagning för första gången med i systemet.
– Det kommer att underlätta oerhört för oss, säger Kjell Larsson, läkare och delägare i Läkarhuset Björnen i Piteå.


Läkarhuset Björnen är en stor vårdgivare med specialister inom bland annat allmänmedicin. Mottagningen delar många av sina patienter med primärvården och Piteå sjukhus. Vissa patienter remitteras även till Sunderby sjukhus mellan Boden och Luleå.

– Vi tyckte att det var en god idé att Björnen gick med i Vas eftersom deras patienter ofta kommer till landstinget och det blir en massa pappersarbete att hantera både för dem och för oss, säger Harriet Haglund, systemansvarig för Vas på Norrbottens läns landsting.

Smidigare kommunikation
Även från Björnen var intresset stort att få vara med.

– Det är framför allt kommunikationen med sjukhusen som blir smidigare. Redan i dag har vi en länk så att vi får labbsvar via dator, men i Vas kommer vi också att kunna skicka remisser och ta emot röntgensvar, remissvar och slutanteckningar när en patient har varit inlagd, berättar klinikchefen och sjuksköterskan Gunnel Vidgren.

I dag kommer allt sådant till Björnen med vanlig post och måste sedan antingen skrivas in eller skannas in i läkarhusets datasys-
tem.

Kjell Larsson är allmänläkare och äger Läkarhuset Björnen tillsammans med läkarkollegan Margareta Oja. Han tycker att det blir värdefullt att lättare kunna få information om patienterna.

– Om någon har tagits in akut under helgen kan det dröja fleradagar innan vi får slutanteckningarna från sjukhuset, medan vi kommer att se dem på en gång i Vas. Det är framför allt bra att få veta om någon medicin har bytts ut, säger han.

Lagstiftningen försvårar
Kjell Larsson hoppas att det så småningom blir möjligt att se alla förskrivningar av läkemedel som en patient har fått på annat håll.

– Vi har en känsla av att en del utnyttjar glappet mellan den privata och den offentliga sektorn för att komma åt vissa beroendeframkallande läkemedel.

Problemet är att lagstiftningen sätter käppar i hjulet för att utbyta information mellan privata och offentliga vårdgivare.

– Lagen bygger på det föråldrade synsättet att det är vårdgivarnas journaler och inte patienternas. Men när det gäller mediciner ska det gå att titta över organisationsgränser om patienterna ger sitt samtycke och det gör de väl om de har rent mjöl i påsen. Däremot tror jag aldrig att det blir möjligt att öppna upp hela journaler. Då måste man nog fortfarande ringa upp sjukhuset eller primärvården och förklara vad det gäller. Skillnaden är att journalerna i sådana fall inte behöver faxas utan kan skickas elektroniskt, säger Harriet Haglund.

I januari 2007 ska allt vara klart så att Läkarhuset Björnen kan börja att använda Vas.

Ann-Kathrin Öhman

Systemet utvecklat av landstinget

Vas står för vårdadministrativt system och ägs av Norrbottens läns landsting. Det är landstinget självt som har utvecklat datasystemet och det introducerades redan 1992.

Vas används både i öppenvård och slutenvård och av alla personalkategorier. Tanken är att en journal ska följa patienten i vården, dels mellan sjukhusen i länet, dels mellan vårdcentraler och sjukhus. Men det krävs behörighet för att komma åt information. På vårdcentraler är det exempelvis bara läkare som får se journaler från sjukhuset och det krävs att patienterna ger sitt samtycke.

Remisser, remissvar, labbsvar, röntgensvar och slutanteckningar när någon patient har varit inlagd går alla genom Vas. Det är också möjligt att skicka röntgenöversikter och elektroniska recept.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev