Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Privat missbruksvård i Stockholm vill expandera

Publicerad: 30 januari 2008, 14:34

Maria beroendecentrum, som bedriver missbruksvård på Södermalm i Stockholm, vill ta över ytterligare tio verksamheter i Stockholm. Däribland Maria ungdom, Stockholms enda akutmottagning för unga med missbruk.


Maria beroendecentrum kritiserades för cirka ett år sedan hårt för att plocka ut väldiga vinster ur sin verksamhet, vinster som kritikerna menade kunde ha använts till återinvesteringar för mer och bättre vård. Sammanlagt betalades då 57 miljoner kronor ut till Maria beroendecentrums ägare.

Förra veckan lämnade Maria beroendecentrum in ansökningar om att ta över driften av tio olika beroendecentra i Stockholms läns landsting.

Ansökningarna är formulerade som så kallade utmaningar, ett initiativ från den borgerliga majoriteten i landstinget där privata intressenter uppmanas att utmana landstinget med förslag på att driva verksamhet mer kostnadseffektivt än i landstingsregi.

Maria ungdom bedriver missbruksvård för ungdomar upp till 20 år och är en av de verksamheter som Maria beroendecentrum vill ta över. Där är personalen inte entusiastisk över möjligheten att vinstdrivande intressen tar över som arbetsgivare.

– All personal här vill vara kvar i landstinget. Just nu är det lite skakigt bland personalen, det känns otryggt efter att det här kom upp, säger Paula Liljeberg, överläkare och sektionschef vid Maria ungdom.

– Men mitt stalltips är ändå att politikerna inte kommer att gå med på att lägga ut oss på entreprenad. Maria beroendecentrum har erfarenhet av missbruksvård, men inte av att behandla ungdomar, säger hon.

Från politiskt håll har man inte hunnit mer än att informeras om att utmaningen från Maria beroendecentrum inkommit.

– Maria ungdom är en mycket väl fungerande enhet, och det har inte från vårt håll funnits något intresse av att lägga ut den verksamheten på entreprenad. Men nu finns utmaningen och den får vi ta ställning till, säger landstingsrådet Birgitta Rydberg (fp), förste vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Just nu pågår arbetet med att ta fram en kravspecifikation för beroendevården i Stockholm, något som ska var klart i maj. Först då kommer landstingspolitikerna att ta ställning till ansökningarna från Maria beroendecentrum.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev