Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Privata aktörer kan inte ge SK-kurser

Publicerad: 9 juli 2013, 11:31

Bara statliga aktörer kommer att kunna teckna avtal om att ge statligt finansierade SK-kurser nästa år. Läkarförbundets Heidi Stensmyren är kritisk. (UPPDATERAD VERSION)


Inför nästa år kommer Socialstyrelsen bara att teckna avtal med statliga aktörer om de statliga finansierade SK-kurserna, kurser som läkare går under sin specialisttjänstgöring, ST. Detta innebär att exempelvis ett universitet eller en högskola kan ge SK-kurser under 2014, men inte ett privat alternativ.

Läkarförbundets förste vice ordförande Heidi Stensmyren är kritisk till beslutet.

– Det är svårt för de privata aktörer som har anordnat kurserna tidigare att förutsäga hur det blir sedan, om det finns en risk för att Socialstyrelsen fortsätter att teckna avtal bara med statliga aktörer. Vi behöver egentligen fler som engagerar sig i läkarnas utbildning.

Hennes oro är att det kan bli för få som engagerar sig i att arrangera SK-kurser och att antalet SK-kurser därför också blir för få.

Inför 2015 vill Socialstyrelsen att upphandlingen av kurser ska göras enligt Lagen om offentlig upphandling, LOU. Att detta inte sker inför 2014 beror enligt myndigheten på att tiden mellan att den fick uppdraget att hantera SK-kurser till att ett nytt avtal skulle till var för kort. Det är enklare att upphandla med andra statliga aktörer än genom upphandling enligt LOU, uppger myndigheten på sin hemsida.

– Konsekvenserna av det här kan bli att aktörer som tidigare har engagerat sig inte kommer att göra det framöver. Eller så kommer kollektivet att anordna egna kurser, säger Heidi Stensmyren.

Även Karin Träff Nordström, ordförande i Svensk förening för allmänmedicin, är kritisk.

– Den här informationen väcker många frågor och den kommer väldigt,  väldigt sent. För många kursgivare tar det åtminstone ett år att planera  inför en kurs. Och privata aktörer som har planerat att ge kurser nästa  år och som tidigare alltid har fått det beviljat. Hur ska de planera  nu?

Pernilla Ek, chef på enheten för behörighet på Socialstyrelsen, säger att Socialstyrelsen måste ha ett system där myndigheten kan välja vilka kurser som upphandlas. Som det har varit hittills har den statliga finansieringen inte täckt  hela behovet av kurser. Därför måste Socialstyrelsen ha en struktur för  att kunna bedöma vad för kurser som ska finansieras med statliga medel, säger hon.

– Det som är viktigt att säga är att det inte kommer att vara som det  har varit tidigare vad gäller SK-kurser. Det kommer inte längre att vara  möjligt att presentera en färdig kurs och sedan få den statligt  finansierad. Vi kommer redan från början säga vad vi vill ha och göra en  upphandling. Vi planerar för att allt underlag ska vara klart inför  2015, säger Pernilla Ek.

Cirka 75 procent av de 170 SK-kurser som ges under 2013 anordnas av statliga aktörer, uppger Pernilla Ek.

Relaterat material

Nytt bolag tar över efter Ipuls

Läkarförbundet vill ta över Spur

Ipuls läggs ner

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev