Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Privata Barnsjukhuset Martinas personal står utan kollektivavtal

Publicerad: 29 oktober 2008, 10:44

Privata Barnsjukhuset Martinas personal står utan kollektivavtal

De anställda vid privata Barnsjukhuset Martina i Stockholm har inga kollektivavtal.


– Det innebär lite större frihet för anställda och företag, säger sjukhusets vd Peter Wasmuth.

Inte helt oväntat har Björn Klint, jurist och ombudsman vid Läkarförbundet, en annan uppfattning:

– Kollektivavtal är själva grunden på arbetsmarknaden. Utan kollektivavtal riskerar våra medlemmar att drabbas bland annat genom att få sämre lön eller att arbetsgivaren betalar in lägre pension än vad avtalet säger.

Men enligt Peter Wasmuth är villkoren för de sex läkarna, åtta sjuksköterskorna och en undersköterska vid Martina lika bra eller bättre än vad som krävs i kollektivavtal såväl när det gäller lön som pension och semester.

– Att diskutera exakta nivåer i Dagens Medicin blir bara dumt. Men det blir en större frihet, om vi inte har kollektivavtal kan vi till exempel ändra löner när vi vill, säger Peter Wasmuth.

Han understryker att frågan om kollektivavtal diskuterats i styrelsen och att man i ledningen inte har något emot kollektivavtal.

– Men vi vill att initiativet kommer från de anställda. Om våra medarbetare vill att vi ska teckna ett avtal kommer de att tala om det för mig.

Förstår du att det kan vara svårt för en anställd att komma med det förslaget?

– Jag är tämligen övertygad om att det inte skulle vara något problem. Vi är en liten organisation där vi jobbar tätt ihop och dessutom ser jag positivt på facklig verksamhet.

Läkarförbundets Björn Klint har ingen exakt statistik över hur många privata vårdarbetsgivare som saknar kollektivavtal.

– Men min bedömning är att de flesta har avtal, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev