Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Privata löner upprör danskar

Publicerad: 5 januari 2011, 13:14

Trots kritik och trots sänkta avgifter ligger lönerna för de danska läkare som arbetar på privatsjukhus betydligt högre än i den offentliga vården.


20 000 danska kronor mer i månaden, vilket motsvarar cirka 23 000 svenska kronor, tjänar den specialistläkare som väljer att jobba på ett privat sjukhus i Danmark jämfört med den som arbetar i den offentliga vården. Det skriver den danska tidningen B.T.

Siffrorna kommer från privatsjukhusen själva och de visar även att snittlönen för en specialistläkare är 88 119 danska kronor, motsvarande drygt 100 000 i svenska kronor. För sjuksköterskor är skillnaden ungefär 6 000 danska kronor, eller 7 500 svenska kronor (Läs mer på Dagens Sjuksköterska).

De höga lönerna på de danska privatsjukhusen beror enligt B.T. delvis på de höga avgifter som sjukhusen tar ut, trots att dessa sänktes med 20 procent i början av 2009. Samtidigt är en väsentlig del av privatsjukhusens vinst en följd av de offentliga sjukhusens behandlingsgaranti.

Privatlönerna har fått Danske Regioner (motsvarande Sveriges Kommuner och Landsting) att reagera och oppositionspolitiker höjer även rösterna och kräver att systemen ses över.

Företrädare för de danska privatsjukhusen säger till B.T. att lönerna beror på att deras anställda jobbar mer och är mer produktiva än sina kollegor på de offentliga sjukhusen.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News