Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Privata vårdgivare bemannar Stockholm

Publicerad: 27 mars 2020, 13:05

Region Stockholm tar hjälp av privata vårdgivare för att klara bemanningen. I måndags började sjuksköterskor och läkare från Aleris att jobba åt regionen. Sophia­hemmet, Praktikertjänst och Capio är andra företag som ställt personal till regionens förfogande.


Ämnen i artikeln:

AlerisRegion StockholmDet nya coronavirusetSocialstyrelsen

För två veckor sedan kontaktade Aleris Socialstyrelsen samt samtliga regioner där bolaget har verksamhet och meddelade att det är redo att hjälpa till med anledning av covid-19.

I torsdags förra veckan kom beskedet att Region Stockholm behöver vårdpersonal. En dag senare gick 50 frivilliga anestesiläkare, anestesi­sjuksköterskor, intensivvårdssjuksköterskor och operationssköterskor från Aleris en snabb­utbildning på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge för att denna vecka börja arbeta åt regionen.

Om de placeras på fältsjukhuset i Älvsjö eller på något av akutsjukhusen är när detta skrivs oklart.

Aleris ställer samtidigt in alla operationer som kräver narkos i Stockholm, med ett undantag.

– Vi behåller ett operationsteam på Sabbatsberg som kommer att sköta akuta operationer från övriga länet, säger Jakob Johansson, chefläkare hos Aleris.

Praktikertjänst och dotterbolagskoncernen Proliva har omkring 30 medarbetare inom anestesi och operation utlånade till Region Stockholm. De arbetar från och med måndag på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

– Ytterligare regioner har också hört av sig, och vi har även bidragit med kapacitet till Lasarettet i Ystad, säger Erik Magni, presschef på Praktikertjänst.

Han berättar att bolaget är med i samtliga regioners planering där Praktikertjänst har primärvård.

Capio har ställt personal till flera regioners förfogande. Under denna vecka kommer drygt 25 personer att vara utlånade till Region Stockholm och 27 till Region Örebro.

Henrik Brehmer, chef för strategi och samhällskontakter på Capio/Ramsay Santé, uppger att bolaget är berett att låna ut ännu fler.

För att avlasta sjukvården börjar Sophiahemmet och Capio Artro Clinic den här veckan att operera och vårda frakturpatienter inom regionen. Därutöver skickar Sophiahemmet anestesiläkare och intensiv­vårdssjuksköterskor till Stockholms akutsjukhus.

Även privata Akademikliniken har meddelat de tre storstadsregionerna att bolaget vill hjälpa till om möjligt. Och vårdföretaget GHP har enligt TT frågat anställda om de vill arbeta åt Region Stockholm.

Annika Carpman

Reporter

annika.carpman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev