fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Privatanställda behöver fackliga ombud

Publicerad: 25 maj 2016, 13:22

Privatanställda läkare får inte samma hjälp av facket. Fler anställda regionala ombudsmän skulle kunna ge det, menar Nordvästra Götalands läkarförening.

Ämnen i artikeln:

Läkarförbundet

Föreningen har tidigare lyft frågan om att privatanställda läkare har svårt att få tid till fackligt arbete. För att ge dem bättre fackligt stöd föreslås att Läkarförbundet utreder möjligheterna att tillsätta fler regionala fackliga ombudsmän som kan stötta även dem som är privatanställda i mindre läkarföreningar.

Förbundets fulmäktige beslutade på onsdagen att bifalla motionen.

”Privatanställda medlemmar betalar samma avgift till facket som övriga men kan inte få samma service som i föreningar med ombudsmän, såvida inte ledamöter i läkarföreingen ställer upp gratis”, skriver motionärerna.

Frågan om bättre service till dem som har svårt att få tid till fackligt arbete, och behovet av ombudsmannastöd är enligt förbundsstyrelsens yttrande ”vital”.

I samband med regionaliseringsprocessen kommer frågan att aktualiseras ytterligare, menar styrelsen.

”I ett framtidsscenario är det möjligt, rentav sannolikt, att de flesta frågor av betydelse för våra medlemmar kan komma att avgöras på sju eller åtta olika platser i landet”, siar den.

I den kommande förändringsprocessen behöver läkarföreningarna mobilisera sig på nya sätt. Hur, är något som förbundet tillsammans med de föreningarna behöver arbeta med för att formulera, skriver förbundsstyrelsen i sitt yttrande.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev