Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Privatanställda tvekar att slå larm om brister i äldrevård

Publicerad: 29 oktober 2008, 14:25

Privatanställda tvekar att slå larm om brister i äldrevård

Risken för repressalier från arbetsgivaren gör det svårt för anställda i privat äldreomsorg att rapportera vanvård.


Det är Riksrevisionen som har granskat hur väl statens styrning av den privat drivna äldreomsorgen fungerar. Visserligen är det kommunerna som ansvarar för äldrevården men samtidigt har staten ett ansvar för att se till att lagstiftningen inom området följs. Riksrevisionens undersökning visar på en rad brister, bland annat saknas tydliga krav på kvalitet och insyn i de avtal som kommunerna sluter med privata vårdgivare.

– Regeringen bör se över lagstiftningen så att detta fungerar, säger riksrevisor Claes Norgren enligt ett pressmeddelande.

Riksrevisionen konstaterar också att Socialstyrelsen inte har kunskap om de avtal som kommunerna sluter och dessutom inte följer upp dessa. Granskningen visar dessutom att det kan vara svårt för anställda i privat omsorg att veta om de får slå larm om brister, som exempelvis vanvård av äldre. Å ena sidan är personalen skyldig att anmäla missförhållande enligt lex Sarah, å andra sidan får anställda inte avslöja företagshemligheter eller på annat sätt vara illojala mot sin arbetsgivare.

– Det oklara rättsläget kan göra det svårt för personalen att påpeka fel och missförhållanden i omsorgen, säger Claes Norgren.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev