Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Privatdriven äldrevård missar pengar

Publicerad: 1 november 2012, 09:12

Privatdriven äldrevård får sällan del av de statliga medel som avsatts för att förbättra vården. Det skriver Statskontoret i en rapport.


Staten har satsat nästan 1,2 miljarder kronor i år på att förbättra kvaliteten i vården och omsorgen om äldre. Det mesta av pengarna betalas ut efter prestation och resultat. Men de privata vårdgivarna får inte del av pengarna i samma grad som kommun- och landstingsdrivna verksamheter, enligt en rapport från Statskontoret som har granskat hur de statliga medlen används.

Många privata aktörer känner, enligt rapporten, inte ens till att de statliga medlen finns. Det är också ovanligt att de privata vårdgivarna får del av de prestationsersättningar som de ska ha för registrering till kvalitetsregister. Pengarna stannar ofta kvar hos huvudmännen,  något som minskar drivkrafterna för privata utförare att rapportera , skriver Statskontoret.

Dessutom används inte de kvalitetsregister som äldreomsorgen ska rapportera till för att följa upp vården och omsorgen. Kvalitén på uppgifterna i registren ifrågasätts också.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev