Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Privatisering av Apoteket kommer att bli försenad

Publicerad: 21 maj 2008, 08:19

Privatisering av Apoteket kommer att bli försenad

Regeringen har lovat att apoteksmarknaden ska avregleras vid årsskiftet. Men nu säger flera av Apotekets blivande konkurrenter att oklarheterna är så många att de inte hinner i tid. Därmed skjuts avregleringen i praktiken på fram­tiden.


– Det är uteslutet att vi kan sätta igång den 1 januari. Det finns för många saker som inte är klara för att det ska vara praktiskt möjligt, säger Arne Överby, arbetande styrelse­ledamot i NMD, Norsk Medisinaldepot som ägs av tyska Celesio, ett av de större företag som visat intresse för att ge sig in på den svenska apoteksmarknaden.

Birgitta Gunneflo, vd för Kronans Droghandel som aviserat att man vill köpa drygt 100 apotek, gör samma bedömning.

– Det verkar osannolikt att vi skulle kunna vara startklara den 1 januari när vi ännu i dag inte vet vilka förutsättningar som kommer att gälla. Trots detta arbetar vi med ett antal olika aktiviteter om vi slutligen bestämmer oss för att förutsättningarna verkar rimliga. Man kan fråga sig vad det blir för konkurrensutsättning den 1 januari om inte alla får goda möjligheter att förbereda sig i tid, säger hon.

Fler praktiska problem
Tanken är att alla praktiska detaljer kring avregleringen ska vara klara och beslutas av riksdagen under hösten, sannolikt i september eller oktober. Först då blir det alltså helt klart vilka förutsättningar som gäller för den som vill starta apotek.

Även om tidplanen kring avregleringen av apoteksmarknaden länge har ansetts vara pressad är det först nu som några inblandade öppet går ut och säger att de inte kommer att klara den. Det som förändrat läget är att det under arbetet framkommit allt fler praktiska problem.

– Alla inblandade gör så gott de kan men när man börjar gräva i det här så kommer det hela tiden upp nya frågeställningar, säger Birgitta Gunneflo.

Samtliga inblandade anser att ett av de största osäkerhets­momenten gäller det kassasystem som används inom Apoteket när recept expedieras.

– Det verkar inte som om vi ska få tillgång till det systemet. Om vi inte får det så får vi utveckla ett eget, och det tar tid, säger Arne Överby.

Kronans Droghandel och Norsk Medisinaldepot bedömer att det är först vid halvårsskiftet 2009 som man kan ha apotek igång.

Hans Wahlén, vd för Tamro, är inne på samma linje.

– Det kommer inte vara möjligt att konkurrera på lika villkor om vi inte får använda expedieringssystemet, som har utvecklats inom Apoteket för pengar från alla medborgare. Vi vill också ha längre förberedelsetid, annars kommer inte alla företag att starta på samma nivå, säger han.

Svårt att sätta riktig prislapp
Joakim Pettersson (kd), politiskt sakkunnig hos socialminister Göran Hägglund, vill inte kommentera tidplanen men säger att en omreglering alltid leder till en omställningsperiod då allt inte är på plats.

Vad ska hända den 1 januari?
– Lagen träder i kraft och marknaden öppnas för fler aktörer rent juridiskt. I övrigt får vi återkomma.

Hur viktig är företagens oro?
– Utan nya aktörer får vi ingen konkurrensutsatt marknad så det är klart att det är viktigt. Vi har hela tiden sagt att det är viktigare att det här blir bra än att det går snabbt.

Regeringen har hittills aviserat att den vill sälja ut något mindre än hälften av dagens cirka 900 apotek klumpvis. Enligt uppskattningar är ett apotek värt mellan 5 och 25 miljoner kronor. Det är dock svårt att sätta någon riktig prislapp eftersom det inte är bestämt vad som kommer att ingå när ett apotek säljs.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev