Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Privatläkare som misstänks för fusk sätts under lupp

Publicerad: 19 maj 2010, 08:15

Debiteringarna från ett 30-tal privatläkare i Landstinget Halland ska skärskådas. Landstinget misstänker att de har tagit för mycket betalt.


I Halland finns ett 30-tal privata läkare som antingen arbetar enligt lagen om läkarvårdsersättning, den så kallade nationella taxan, eller som har andra vårdavtal.

En närmare granskning av läkarnas debiteringar för 2008 visar att nästan inga debiteringar har gjorts enligt det lägsta arvodet.

– Det är en av de saker vi måste titta närmare på. En viss andel under 2008 måste rimligen ha varit av den kortare, enkla typ som är tydligt beskriven i regelverket, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lena Kierkegaard.

Vissa läkares statistik sticker också ut så mycket att landstinget vill ha kompletterande upplysningar.

– Vi har läkare som har debiterat vad som på pappret ser ut som otroligt många besök vissa dagar. Det kan finnas förklaringar till detta, men om de frågetecken granskningen visar på inte kan rätas ut kommer vi att gå vidare. Det är vårt ansvar att följa upp så att ingen har fuskat till sig skattepengar genom att debitera landstinget för mycket, säger Lena Kierkegaard.

Under 2008 betalade Landstinget Halland de 31 läkarna runt 71 miljoner kronor. För detta tog läkarna emot 43 000 patienter under totalt 98 000 vårdkontakter, skriver landstinget i ett pressmeddelande.

Relaterat material

Expertgrupp och etiksamtal ska stoppa fusk i privatvården

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev