fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Privatläkare struntar i rapportering

Publicerad: 21 januari 2015, 09:24

Många privata vårdgivare bryter mot lagen och struntar i att rapportera till patientregistret.
– Det är allvarligt eftersom patientsäkerheten hotas, säger Anders Jacobsson på Socialstyrelsen.


Alla vårdgivare, utom primärvården, är enligt lag skyldiga att rapportera in uppgifter till patientregistret, Sveriges största och äldsta folkhälsoregister.

Men registret försämras gradvis eftersom det snarare är regel än undantag att privata läkare struntar i att lämna in uppgifter, även de som utför uppdrag åt landstingen för skattepengar.

– Varje år saknar vi uppgifter från cirka 1,7 miljoner skattefinansierade besök där vi inte har en aning om vart pengarna tagit vägen. För den vård där du betalar själv har vi i princip ingen information alls. Så vi vet inte i vilken utsträckning det görs bröstoperationer eller zappas ögon, säger Anders Jacobsson, ansvarig för patientregistret på Socialstyrelsen.

En omedelbar konsekvens är att den överblick som behövs för att upptäcka avvikelser går förlorad, något som hotar patientsäkerheten.

– Exempelvis kan vi inte se vilka patienter som får komplikationer efteråt, säger Anders Jacobsson.

Även Socialstyrelsens "Öppna jämförelser", där enskilda medborgare kan jämföra kvaliteten inom hälso- och sjukvården mellan olika vårdgivare, blir lidande, eftersom dessa bygger på uppgifter från patientregistret.

Kravet på att rapportera till registret har funnits sedan 2001. Men lagen är tandlös, eftersom Socialstyrelsen inte kan utfärda böter eller liknande till dem som missköter sig.

– Enda sättet är att stämma dem i domstol, säger Anders Jacobsson.

Att klinikerna struntar i lagen har flera orsaker. Tid, krångel och kostnader är anledningar som vårdgivarna själva uppger.

Problemet är känt sedan länge, men på sistone har den privata vårdsektorn vuxit kraftigt varpå problemet blivit mer akut.

En av alla de kliniker som slarvar är Medicin Direkt i Östersund, som utför vård på uppdrag av Region Jämtland Härjedalen. Under flera år har denna klinik inte rapporterat in några uppgifter alls, trots lagkrav. Det har bland annat fått till följd att hela landstinget nyligen föll bort inom flera viktiga områden i Öppna jämförelser.

TT: Varför rapporterar ni inte till patientregistret?

– Jag tror att det har att göra med vårt journalsystem, att det är svårt att få fram de aktuella uppgifterna, säger Andreas Norrby, verksamhetschef för Medicin Direkt.

– Vår ambition är att rapportera.

TT: Men det är ju lag på att rapportera, ändå gör ni det inte.

– Ja, det är en lag och det tycker vi är bra.

TT har sökt sjukvårdsminister Gabriel Wikström samt statssekreteraren Agneta Karlsson för en kommentar utan resultat.

Om denna artikel

Denna artikel publicerades av nyhetsbyrån TT den 19 januari. Dagens Medicin har valt att publicera den nu för att skapa ett bättre sammanhang kring rapporteringen i ämnet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev