Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Privatläkarföreningen planerar att ta itu med fuskande kollegor

Publicerad: 31 oktober 2007, 15:08

Foto: Andreas Hillergren

Privatläkarföreningen har fått nog av den lilla klick privatpraktiker som missköter sig. Nu planerar föreningen att själv ta itu med problem­läkarna.


– Jag är oerhört trött på att försvara den procent privatläkare som inte sköter sig och förstör för en hel kår. Läkarkåren har högt anseende och det ska inte naggas i kanten. Vi ska inte syssla med något fuffens eller illegal hantering, säger Gunnar Welander, ordförande i Svenska privat­läkar­föreningen.

Media rapporterar med jämna mellanrum om privatläkare som exempelvis skriver ut preparat på felaktiga grunder eller vill ha betalt av landsting för behandlingar som sannolikt inte har utförts. Dagens Medicin har tidigare berättat att Stockholms läns landsting har planer på att kräva pengar av privatpraktiker som landstingets tjänstemän anser har förskrivit på ett felaktigt sätt.

Går alltid att få tag på fuskare
Problemet är, enligt Gunnar Welander, att landstingen ökar sina kontroll­system i takt med att det rapporteras om privatläkare som inte sköter sig och att kontrollerna anpassas efter den lilla minoritet som fuskar eller gör sig skyldig till brottsliga handlingar.

Bland annat föreslås i en pro­memoria från regeringen att landsting ska kunna begära in patientjournaler för att kunna verifiera att en behandling verkligen har utförts.

– När man får tag på en enstaka privatläkare som fuskar, då hängs hela kåren ut och det använder enskilda landsting och Sveriges Kommuner och Landsting emot oss i förhandlingar om hur vårt arbete ska följas upp, säger Gunnar Welander.

Inom Privatläkarföreningen anser man att de läkare som inte sköter sig blivit ett så allvarligt problem att föreningen nu har planer på att ta tag i det på egen hand. Tanken är att söka upp kollegor som missköter sig för att påpeka detta och samtidigt försöka agera som ett kollegialt stöd.
– Vi funderar kring hur vi kan nå de som har problem, säger Gunnar Welander.

Handlingsmodell inte helt klar
Exakt hur läkarna ska hittas är inte klart. En modell är att landstinget kontaktar Privatläkarföreningen så att representanter från den kan rycka ut när någon läkare misstänks för oegentligheter. En annan är att Privat­läkar­föreningen själv letar reda på kollegor som har problem.

– Ofta handlar det om läkare som drabbats av sjukdom eller fastnat i ett beroende. Jag hade själv en kollega för ett antal år sedan som började dricka för mycket, och det märktes i hans arbete. Jag talade med honom om det och det blev ganska snabbt bättre, säger Gunnar Welander.

Frågan om hur Privatläkarföreningen ska hantera problemläkare kommer att diskuteras vid ett möte med representanter för privatläkare från samtliga landsting i början av december.

Ser problem med idén
Läkarförbundets ordförande, Eva Nilsson Bågenholm, välkomnar Privat­läkar­föreningens planer men ser ett problem.

– I etikfrågor jobbar vi på ett liknande sätt, att vi söker upp kollegor som inte följer våra etikregler. I det här fallet finns det inget regelverk att hänvisa till därför måste man bestämma sig på vilka grunder man kontaktar en kollega, men idén är verkligen vällovlig, säger hon.

"Vad ska hända med privatläkare som missköter sig?" Svara på veckans fråga! Du hittar den här i vänsterspalten.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev