söndag26 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Privatläkarnas ersättningar höjs

Publicerad: 20 november 2006, 13:45

Förhandlingar om nivåerna för den nationella taxan är nu avslutade. Privatläkares och sjukgymnasters ersättningar höjs med 2,8 procent om året de närmaste tre åren.


Höstens överläggningar om ersättningsnivåerna enligt den nationella taxan mellan Landstingsförbundet, Läkarförbundet och Legitimerade sjukgymnasters riksförbund är nu avslutade. Regeringen kommer inom kort att fastställa taxorna, skriver Sveriges Kommuner och Landsting i ett pressmeddelande.

Överenskommelsen innebär en höjning av ersättningsnivåerna med i snitt 2,8 procent per år.

I dag är det cirka 1 000 läkare och 1 400 sjukgymnaster som får ersättning enligt den nationella taxan, men taxesystemet ligger till grund när avtal träffas mellan landsting och privata entreprenörer, och berör alltså indirekt betydligt fler.

Överenskommelsen innebär också, för läkarna, att vissa nya åtgärder införs i nationella taxan, medan andra plockas bort. Exempel på nya åtgärder är avancerade ögonundersökningar och smärtanalys.

För sjukgymnaster införs bland annat en höjning av ersättningen när patienter behandlas i grupp, samt att sjukgymnaster med påbyggnadsutbildning får högre arvode vid specialbehandlingar än andra sjukgymnaster.

Det är sjätte gången den här typen av överenskommelse om den nationella taxan träffas. Överenskommelsen gäller i tre år, mellan år 2007-2009.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev