Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Privatvårdens mäktigaste <BR>efterlyser debatt om slöseri

Publicerad: 18 januari 2010, 09:34

Maktlistan 2010 Hon är öppen med sympatierna för det blå laget i politiken och vill se fler svenska akutsjukhus i privat drift. Trots det är Carola Lemne en av dem som Ylva Johansson (s) emellanåt testar idéer på.


– Visst, socialdemokraterna vänder sig till oss då och då när de vill stäm­ma av saker. Praktikertjänst vill utveckla vården och tar inte politisk ställning, därför tycker vi att det är positivt oavsett vilket parti som är intresserat av våra synpunkter, säger Carola Lemne, vd för Praktikertjänst.

Efter en lång karriär inom läke­medelsindustrin och sju år som högsta chef för Danderyds sjukhus är hon sedan nästan två år tillbaka på Praktikertjänst. Med sin plats 36 på maktlistan når Carola Lemne högre än någon företrädare för privatsjukvården tidigare gjort. Om man bortser från fanklubben i delar av de borgerliga partierna har de privata vårdföretagarna haft svårt att slå igenom utanför de egna leden.

Men Carola Lemne är både känd och erkänd i breda kretsar. Även ”landstingsfolk” plussar för 51-åringen som började som narkosläkare på Danderyds sjukhus i början av 1980-talet.

– Jag vet att landstinget har bättrat sig. Men på den tiden var det en riktigt lusig arbetsgivare. Man fick gå på tre fyra månaders vikariat och kände sig som en liten kugge i det stora hjulet, säger hon.

Det finns en mängd förklaringar till att privatsjukvården får ett allt större inflytande just nu. Vårdvalet har redan gett branschen en rejäl skjuts i primärvården och även på sjukhussidan pekar det uppåt. Det är också viktigt att social­demokratin inte längre ser privat drift som ett problem, även om vinst i vården fortfarande retar rörelsens fotfolk. Med omsvängningen från s bör andelen privat producerad vård kunna lyfta en bra bit över dagens knappa 10 procent. Dessutom har politikerna fått upp ögonen för att sjukvården faktiskt är en bransch av industriell betydelse, som rätt skött till och med kan bli en svensk exportframgång.

Varför lyfts då just Carola Lemne fram som tyngsta representant för en privatsjukvård på frammarsch?

Kunnig, engagerad och med stor utstrålning och pondus. Det är vanliga omdömen från dem som betygsätter Carola Lemne för maktlistan.

Själv betonar hon sin breda erfarenhet. Toppjobb i såväl läke­medels­industri som landstingsägd sjukvård, en forskarkarriär och sedan Praktiker­tjänst är en svårslagen mix.

– Jag är en av få som gått mellan privat och offentligt flera gånger, vilket gett ett stort kontaktnät. Sedan är hela Praktikertjänsts affärs­idé en fördel. Att vi nästan är som ett kooperativ verkar gå hem i alla politiska läger på ett annat sätt än vårdföretag som ägs av riskkapitalister.

Det är inget mesande med vad hon vill som har gett henne hög status i sjukvårdsektorn. Carola Lemne är öppen med sina borgerliga sympatier och att Sverige behöver mer än ett privat drivet akutsjukhus.

– Även om det inte är några pengar i akutsjukvård så är det viktigt både för ökad tillgänglighet och kvalitet. Om man vill vara lite svenskt försiktig så kan man börja med något av de mindre sjukhusen.

Hur mycket av sjukvården tror du på sikt kommer att drivas privat?

– Jag tror vi är ett fifty fifty-land. Titta på tandvården, den har varit öppen för privata väldigt länge och där är det den fördelningen. Samma sak med primärvården i Stockholm, där har vi ungefär den nivån och det har inte blivit någon större skillnad under den nuvarande borgerliga majoriteten.

Hur svårt är det att förklara behovet av vinst i er verksamhet?

– Inte svårt alls. Jag har suttit på Danderyd och siktat på nollresultat. Då hamnar man statistiskt på minus vartannat år, och det är destruktivt. En rimlig vinst ger långsiktighet, hälsa och kraft åt ett företag.

Fast egentligen tycker Carola Lemne att vinstdiskussionen är ett sidospår, och nämner ett resonemang från Stefan Fölster, chef­ekonom på Svenskt Näringsliv. Han anser att det finns överskott också i den offentliga vården, bland annat i form av tid, och att denna ”vinst” kan fikas bort eller försvinna på långa lunchraster.

– Personligen tycker jag att debatten snarare borde handla om slöseri i vården än om vinsterna.

Relaterat material

Årets raket på maktlistan susar förbi sina chefer

Svårt pussel att vinna val på förändringar av sjukvården

Maktlistan 2010

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev