onsdag7 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Probiotika minskade risk för eksem

Publicerad: 20 april 2007, 08:25

Mjölksyrabakterier kan minska förekomsten av IgE-associerade eksem hos små barn. Det visar en studie från Linköpings universitet.


Forskarna som publicerar sina resultat i tidskriften Journal of Allergy and Clinical Immunology genomförde en studie för att undersöka möjligheten att förebygga eksem och överkänslighet hos nyfödda barn som har allergi i familjen. I en dubbelblind placebokontrollerad studie fick 188 gravida kvinnor dagligen ta probiotiska mjölksyrabakterier i form av Lactobacillus reuteri från graviditetsvecka 36 fram till förlossningen. Deras barn fick sedan denna behandling i form av oljedroppar fram till 12 månaders ålder.

Studien visar att behandlingen inte kunde knytas till någon allmän minskning av allergisk sjukdom, till exempel spädbarnseksem. Drygt en tredjedel av barnen drabbades av eksem efter ett år, både i den grupp som fick mjölksyrabakterier och den grupp som fick placebo.

Däremot var andelen barn som hade spädbarnseksem och samtidigt var överkänsliga mot allergen signifikant lägre i den grupp som fått probiotika än i kontrollgruppen. Effekten var särskilt tydlig hos de barn vars mammor var allergiska.

Forskarna uppger i ett pressmeddelande att resultaten är intressanta eftersom det är just sensibiliserade barn med eksem som löper störst risk att utveckla allergisk astma och hösnuva när de blir äldre. Eftersom allergisk astma och hösnuva är ovanliga vid två års ålder går det ännu inte att bedöma eventuella skyddande effekter av probiotika på dessa symtom.

Resultatet av studien talar för att barnen som fått Lactobacillus reuteri har en lägre risk att utveckla dessa sjukdomar i skolåldern. Därför planeras även för en uppföljning när barnen fyllt sju år.

De aktuella resultaten kommer även att presenteras i samband med Svenska Barnläkarföreningens Barnvecka som inleds i Linköping på måndag.            
Journal of Allergy and Clinical Immunology, publicerad online 15 mars 2007

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev