Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Problem med vårdköer skylls på läkarnas arbetsvillkor

Publicerad: 20 maj 2010, 09:00

Problem med vårdköer skylls på läkarnas arbetsvillkor

Foto: Ann-Margret Knapp (S).

Läkarnas generösa arbetstider bidrar till de stora problemen i den svenska sjukvården. Det hävdar en tung landstingspolitiker.


Sveriges Televisions Uppdrag granskning ägnade programmet i går, onsdag, åt de uppmärksammade problemen inom Landstinget Västernorrland. Landstinget har dålig ekonomi och blev dessutom helt utan pengar när 250 miljoner kronor från kömiljarden fördelades tidigare i vår. Orsaken är att väntetiderna är för långa.

Uppdrag granskning kopplar samman problemen med att läkarna har för generösa arbetstider. Enligt reportaget görs det inga operationer alls i Sundsvall under fredagseftermiddagarna. Dessutom går operationsverksamheten på sparlåga i nästan tre månader på sommaren.

– Jag tror inte att något företag skulle kunna ha det här tempot, eller skulle kunna dra ner så här mycket på verksamheten varje fredagseftermiddag eller ha ett stort och långt uppehåll under sommaren. Vi måste inse att det inte är möjligt att vi kan hantera hälso- och sjukvården så här längre, säger Ann-Margret Knapp (S), landstingsråd i Gävleborg, när hon kommenterar saken i Uppdrag granskning.

Situationen är inte unik för Västernorrland. Ann-Margret Knapp skulle vilja se en ny modell där läkare får jobba under en större del av dygnet, utan att automatiskt få rätt till kompledigt. Till att börja med anser hon att fler landsting måste utnyttja möjligheten att schemalägga läkare fram till klockan nio på kvällen.

Samtidigt inser hon att en sådan förändring skulle mötas av hårt motstånd.

– Väldigt många läkare vill inte lämna sitt jouravtal. Skulle vi då ha tvingat fram en uppgörelse, då finns det alltid en risk att de hotar att sluta. Deras arbetsmarknad är alldeles lysande. Vi är beroende av de läkare vi har och då blir det inte att man ställer det här yttersta kravet, säger hon till Uppdrag granskning.

Relaterat material

Inga extra köpengar till Landstinget Västernorrland

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev