Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Problemlösning hjälp mot depression efter stroke

Publicerad: 28 maj 2008, 08:34

Såväl läkemedelsbehandling som problemlösningsterapi kan förebygga depression hos strokepatienter, enligt en ny studie.


Depression är en vanligt förekommande följdeffekt hos patienter som nyligen fått ett slaganfall, stroke.

Flera forskargrupper har studerat olika strategier för att förebygga depression hos strokepatienter. Minst tre randomiserade prövningar på senare tid har dock inte lyckats påvisa någon förebyggande effekt av olika behandlingsstrategier, främst med antidepressiva läkemedel.

Nu visar dock en fjärde randomiserad prövning, som publiceras i dagens utgåva av den medicinska tidskriften Jama, att såväl läkemedelsbehandling med preparatet Cipralex (escitalopram) som så kallad problemlösningsterapi kan vara effektiv.

I studien ingick 176 icke-deprimerade personer, som antingen fick escitalopram, placebotabletter eller problemlösningsterapi. De hade alla genomgått en stroke upp till tre månader före behandlingsstarten. 13 patienter utvecklade depression i placebogruppen, att jämföra med 5 bland dem som fått escitalopram och 7 av de som genomgått problemlösningsterapi. De bättre siffrorna i båda behandlingsgrupperna var statistiskt signifikanta. När resultaten analyserades med en mer konservativ analysmetod, så kallad intention to treat, blev dock resultatet för problemlösningsgruppen inte signifikant bättre än det för placebogruppen.

Jama 2008; 299: 2391-2400

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev