onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Process mot dödsdömd forskare kan granskas

Publicerad: 25 januari 2018, 13:10

Ahmadreza Djalali, forskare vid Karolinska institutet.

Foto: Privat, Jesper Cederberg

NY VERSION Dödsdomen i Iran mot KI-forskaren Ahmadreza Djalali kvarstår, men det finns ett litet hopp om att rättsprocessen mot honom kommer att granskas enligt Amnesty. Oron för Djalalis hälsa är dock fortsatt stor.

Ämnen i artikeln:

Karolinska institutet

Det iranska rättsväsendet ska besluta om att eventuellt göra en översyn av hur det gick till när Ahmadreza Djalali dömdes, eftersom händelseförloppet var väldigt snabbt. Även med iranska mått.

– Det finns ett lite hopp om att dödsdomen hävs. Men det går inte att säga om det är på grund av opinionstryck från omvärlden eller på grund av en eventuell granskning, säger Amnestys talesperson Ami Hedenborg.

– Det är ett tecken på att det händer något, att saken behandlas, säger Djalalis advokat Zouhaier Chihaou till den belgiska tidningen Le Soir.

Djalali är vid sidan om Karolinska Institutet även knuten till Bryssel-universitetet VUB.

45-årige Djalali är iransk medborgare, men har permanent uppehållstillstånd i Sverige. Han dömdes till döden i oktober, åtalad för att ha överlämnat information till den israeliska säkerhetstjänsten under förhandlingarna om Irans kärntekniska program 2015.

Själv säger Djalali att han straffats för att han vägrat spionera för Irans räkning i Europa.

Enligt advokaten ska Irans högsta domstol ”utföra ytterligare undersökningar” i fallet.

– Jag har stort förtroende för Irans högsta domstol och deras oberoende, säger Chihaoui till Le Soir – men han är ändå fortsatt starkt orolig över Djalalis hälsa.

– Han har magrat mycket. En läkare har besökt honom och rekommenderat att han tas till sjukhus, men domaren har vägrat. Även om vi vinner det här, om dödsdomen hävs, måste han omedelbart ut för att behandlas. Jag är pessimistisk till om han kommer att få lämna fängelset i tid, säger advokaten.

Relaterat material

Irans dödsdom mot KI-forskare står fast

KI-forskare dömd till döden i Iran

Rättegång mot KI-forskare inleds

KI:s rektor reser inte till Iran

UD söker svar om fängslad KI-forskare

WIKTOR NUMMELIN/TT OCH EMMA GYLLESTAD/TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev