Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Professionen vill se etisk diskussion om svenska vårdföretag utomlands

Publicerad: 19 mars 2019, 09:02

Foto: Thinkstock

Svensk sjuksköterskeförening och Läkaresällskapet tänker båda ta upp frågan om svenska vårdföretag som verkar i länder där mänskliga rättigheter inte respekteras, rapporterar Ekot.


Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhusetSvensk sjuksköterskeföreningSvenska läkaresällskapet

Det är apropå Sveriges Radios Kalibers granskning av företaget GHP, som driver sjukhusverksamhet i bland annat Förenade Arabemiraten, som de båda professionsföreningarna nu anser att ämnet behöver diskuteras. I Kaliberprogrammet berättas att ogifta kvinnor som får vård på GHP:s sjukhus rapporteras till polisen, då sex utanför äktenskapet är förbjudet.

GHP:s vd Daniel Öhman säger i programmet bland annat att de lyckats få polisen att sluta med att ha kvinnor i handfängsel under förlossningen, något som förekom tidigare. Enligt honom förekommer det att polisen väntar inne på sjukhuset på kvinnor som ligger inlagda.

Svensk sjuksköterskeförening har reagerat på reportaget.

– Vi kommer att ha en diskussion i vårt etiska råd och troligen även inom andra delar inom Svensk Sjuksköterskeförening och fundera på om och hur vi behöver agera utifrån de här uppgifterna som har framkommit i reportaget, säger Marit Silén, ordförande i Sjuksköterskornas etiska råd, till Sveriges Radio.

Läkaresällskapets Etikdelegation kommer att diskutera frågan vid sitt nästa sammanträde. Det är inte någon enkel fråga, då man kan se det som att man är på plats och gör gott, samtidigt som man kan se det som att man med sin närvaro legitimerar brott mot mänskliga rättigheter, säger ordförande Mikael Sandlund till Sveriges Radio.

Karolinska universitetssjukhusets tillträdande direktör Björn Zoëga, satt i styrelsen för ett av bolagen inom GHP-koncernen fram till helt nyligen. Han säger till Dagens Nyheter att han inte kände till förutsättningarna i Förenade Arabemiraten förrän för tre-fyra veckor sedan.

Dagens Nyheter skriver också om att GHP:s verksamhet i Förenade Arabemiraten grundlades när grundaren Per Båtelson var ordförande. Per Båtelson var ordförande för Karolinska universitetssjukhuset 2013-2014, och var en av de drivande bakom införandet av värdebaserad vård, något som GHP nu utvecklar i sina verksamheter i Arabvärlden. Även Barbro Fridén, tidigare direktör för Sahlgrenska universitetssjukhuset, lämnade den posten för att bli vd för den aktuella sjukhusgruppen Sheikh Khalifa Hospitals i Förenade Arabemiraten.

Relaterat material

Barbro Fridén blir vd i Förenade arabemiraten

Barbro Fridén hoppar av toppjobb

Sara Heyman

Teamledare – nyheter

sara.heyman@dagensmedicin.se

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev