Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Professor anmäler Läkemedelsverket

Publicerad: 14 december 2015, 13:44

Foto: Staffan Claesson/Bildbyrån

Karl-Gustav Wahlund, professor emeritus, kallar Läkemedelsverkets avsättande av en hög chef i somras för förskräcklig och anmäler myndigheten.


Dagens Apotek har flera gånger rapporterat om att en högt uppsatt chef på Läkemedelsverket först stängdes av från sitt arbete och sedan sades upp under sommaren.

Nu har den tillförordnade generaldirektören Inger Andersson och verksjuristen Sarah Svenblad anmälts till Justitieombudsmannen, JO, rapporterar Svensk Farmaci.

Anmälan är gjord av Karl-Gustav Wahlund, professor emeritus i Lund, och handlar bland annat om att den tillförordnade generaldirektören inte ensam är behörig att stänga av en anställd. Enligt anmälan har generaldirektören inte heller agerat sakligt och opartiskt.

– Jag känner chefen sedan länge och tog del av vad som hänt i augusti. Verkets hantering av det här ärendet är förskräcklig, ett övergrepp. De har agerat helt emot lagar och förordningar, säger Karl-Gustav Wahlund till Svensk Farmaci.

Läkemedelsverkets chefsjurist Joakim Brandberg säger till tidningen att myndigheten i nuläget inte har några kommentarer till anmälan.

Relaterat material

Läkemedelsverket säger upp avstängd chef

Avstängd chef får inte ta del av skäl till utestängningen

Hög chef avstängd från Läkemedelsverket

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev