Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Professor: Glöm inte bort de stora nedskärningarna

Publicerad: 11 oktober 2006, 11:39

Vetenskapsrådets rapport har ännu inte publicerats men har redan hunnit bli en het potatis.
– Man tar sig för pannan, säger professor Örjan Wrange.


Under rubriken "Myt att Sverige förlorat mark" i Vetenskapsrådets egen tidning Forska kommenterade nyligen myndighetens vice generaldirektör, Gunnel Gustafsson, det faktum att Sverige som forskningsnation gått kräftgång de senaste 20 åren medan flera andra västeuropeiska länder gått kraftigt framåt.

I artikeln säger Gunnel Gustafsson bland annat att det inte är särskilt konstigt att Sverige inte sticker ut med högt citerade artiklar – eftersom vi bor i "landet lagom".

Och det faktum att Sverige inte förbättrat sin position behöver inte betyda att Sverige inte har utvecklats. "Det kan vara så att andra länder i stället har blivit ännu bättre".

Nedskärningar "nämns inte"
– Det är ett minst sagt märkligt argument. All jämförelse är relativ. Och att anledningen till att det går så dåligt skulle bero på att vi bor i "landet lagom" är ju ett argument som inte ens är värd pappret det står på. Vi pratar ändå om en generaldirektör för en statlig myndighet som ska verka för grundforskning, inte mot. Att det handlar om konstanta nedskärningar av forskningsmedel nämns inte med ett ord i artikeln, säger Örjan Wrange, professor vid avdelningen för molekylär genetik vid Karolinska institutet i Solna.

Kommenterar på hemsidan
Även Olle Persson, professor vid Umeå universitet och en internationellt erkänd auktoritet inom bibliometri, är kritisk.

– Rapporten tyder på att det inte går särskilt bra för Sverige. Den ger anledning till oro, framför allt för den medicinska forskningen. Att ansvarig myndighet då säger att det är mer eller mindre naturligt eftersom vi bor i "landet lagom" är som att säga att vi inte ska ställa upp i  OS  utan nöjer oss med distriktsmästerskapen – och om vi blir omsprungna i 1 500-metersloppet är det inte oss det är fel på utan det är våra konkurrenter som är för bra. Det ger helt fel signaler, säger Olle Persson.

Dagens Medicin har försökt att nå Gunnel Gustafsson utan resultat. Men i en kommentar på myndighetens hemsida säger hon att de citat som Örjan Wrange kritiserar är "ryckta ur sitt sammanhang och tendentiöst använda".

– Ett citat är per definition ryckt ur sitt sammanhang, säger Örjan Wrange.

Professor Örjan Wange vill påminna om nedskärningarna av forskningsmedel. Foto: Mats Andersson.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev