Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Professor hotar polisanmäla SU-granskning

Publicerad: 22 november 2016, 07:10

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

En granskning av fyra operationer med stamcellsbehandlade organ vid Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) har visat att flera fel begicks.


Ämnen i artikeln:

Sahlgrenska universitetssjukhuset

Men rapporten har blivit liggande på sjukhuset, vilket får skarp kritik från en expert på medicinsk etik rapporterar Göteborgs-Posten.

Behandlingarna gjordes på en äldre man och tre barn. Christian Munthe, professor i praktisk filosofi vid Göteborgs universitet, ledamot i Svenska läkaresällskapets delegation för medicinsk etik och tidigare ledamot i Statens medicinsk-etiska råd, kräver att granskningen ska lämnas över till polis.

– Ett landsting kan inte ägna sig åt att mörka möjlig allvarlig brottslighet. Ansvaret att göra en anmälan ligger i första hand på de ansvariga institutionerna. Men om sjukhuset fortsätter att vara passivt då kommer jag att anmäla, säger han till tidningen.

Granskningen är ledd av professor Bengt Gerdin, som till TT tidigare sagt att formella fel har begåtts men att det inte finns någon etisk problematik likt det uppmärksammade Macchiarini-fallet, och att inga människor har tagit skada av behandlingen.

Däremot konstateras det i rapporten att samtycke från patienten eller dess föräldrar inte dokumenterades ordentligt och att ansvariga för vården inte i förväg fått de skriftliga tillstånd som krävdes från Läkemedelsverket.

SU:s forskningsdirektör Lars Grip, avvisar kravet från etikexperten om en rättslig prövning efter utredningen.

– Det får stå för honom. Jag delar inte den uppfattningen, säger Lars Grip till G-P.

Sjukhusledningen ska ha diskuterat saken med juridisk expertis på sjukhuset och beslutat att inte driva saken vidare.

Granskningen av SU

Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) har på eget initiativ låtit granska fyra behandlingar med nya operationsmetoder som gjordes 2011 och 2012.

Patienterna var svårt sjuka och löpte risk att avlida. Ingen av dem anses ha skadats av behandlingen. Andra behandlingsmetoder var inte självklara.

Etiska överväganden gjordes, och man fick samtycke från patienten eller dess föräldrar, men detta dokumenterades inte ordentligt.

Ansvariga för vården hade i förväg kontakt med bland annat Läkemedelsverket, men detta dokumenterades inte heller och man fick inte de skriftliga tillstånd som krävs.

Källa: Sahlgrenska universitetssjukhuset

TT

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev