Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Professor kritiserar medias rapporter om neddragningar

Publicerad: 13 juli 2009, 13:39

Professor kritiserar medias rapporter om neddragningar

Foto: Foto: Photos.com

Även vårdanställda måste få semester. Att klaga på neddragningar under sommaren är ”oanständigt”, anser en professor.


Åke Andrén-Sandberg, professor i kirurgi vid Karolinska universitetssjukhuset i Solna/Huddinge, har reagerat på medierapporteringen om att sjuka drabbas när kapaciteten inom sjukvården minskas under sommaren. I en debattartikel i Dagens Nyheter framhåller han att även vårdanställda har rätt till fyra veckors sommarsemester.

Enligt hans egna beräkningar skulle hälften av alla vårdplatser försvinna under tolv veckor om alla valde att utnyttja den rätten.

”När man ändå inte stänger så mycket innebär det att det finns personal som faktiskt avstår semester för att vårda sjuka under sommarmånaderna. Heder åt dem – inte gnäll!”, skriver han i sin debattartikel.

Åke Andrén-Sandbergs uppfattning är att de ansvariga inom landstingen gör sitt bästa för att lösa situationen så smidigt som möjligt. Att ta in fler vikarier fungerar inte eftersom det inte finns tillräckligt många som har rätt utbildning, menar han.

”Kanske man skulle vägra en del av personalen semester till förmån för de sjuka? Det skulle säkert gå på kort sikt, men på något längre sikt skulle det innebära att ännu färre skulle söka sig till den relativa låglönesektor som sjukvården faktiskt är. Om man inte ens kan få semester när barnen, maken/makan är ledig är det nog många som skulle säga upp sig omgående, och till hösten skulle man då inte kunna öppna vårdavdelningarna och mottagningarna igen”, skriver han också.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev