Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Professor kritiserar svensk sjukvård

Publicerad: 24 juli 2013, 06:59

I en debattartikel kritiserar professor Hugo Lagercrantz socialminister Göran Hägglund (KD) för brister i den svenska sjukvården.


Det är på Dagens Nyheters debattsida som professor Hugo Lagercrantz, barnläkare och tidigare verksamhetschef vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, skriver om den svenska sjukvården i dag. För att svensk sjukvård ska komma upp i den världsklass som socialminister Göran Hägglund tror att vi har, måste han också reagera på bristerna i vården, anser Hugo Lagercrantz.

Den svenska sjukvården är inte världsbäst , skriver Hugo Lagercrantz och tar bland annat upp krisen på BB, ständiga överbeläggningar och bristen på sjuksköterskor.

Hugo Lagercrantz punktar upp ett antal åtgärder som han anser bör genomdrivas för att den svenska sjukvården ska bli bättre. Bland annat vill han att de mest sjuka patienterna prioriteras i vården, att små barn i första hand har barnspecialister som husläkare och att universitetssjukhusen förstatligas. Han vill att ett bonussystem införs för att gynna forskningen och särskilt läkemedelsprövningar.

Kömiljarden bör användas till att höja specialistsjuksköterskornas löner, särskilt vid universitetssjukhusen, anser debattören.

Avslutningsvis vill Hugo Lagercrantz att man satsar på fler läkarsekreterare, för att avlasta läkare från dokumentation och administration så att de kan ägna mer tid åt patienterna.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev