Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Professor sitter inte still i båten

Publicerad: 20 februari 2008, 08:48

Agnes Wold är känd för sitt engagemang inom jämställdhet i forskarvärlden. Nu bättrar hon själv på statistiken.


Sedan den 1 februari är hon professor vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Agnes Wolds forskargrupp utreder om förändringar i tarmfloran hos spädbarn kan påverka utvecklingen av allergier och inflammatorisk tarmsjukdom.

Till exempel har barn som föds med kejsarsnitt en mycket fattigare tarmflora och tycks vara överrepresenterade bland dem som får födo­ämnesallergi.

– Intressant är att barn med den här sortens allergi också har en mindre andel regulatoriska T-celler som dämpar kroppens egen immunrespons. Kanske bidrar ett bombardemang av mikrober till att våra toleransmekanismer mognar fram, säger Agnes Wold.

Tack vare professuren kan hon nu ägna mer tid åt sin forskning.

– Tolv timmar om dagen minst – och så har man faktiskt en plattform på universitetet.

Du har länge varit aktiv i frågor kring jämställdhet bland högre forskare, hur känns det att själv bättra på statistiken?

– Många blir nog glada, nu finns det ju hopp för alla. Det finns makthavare som sade ”hon ska då aldrig få en tjänst” om mig. Inom denna bransch ska man ju sitta still i båten och hålla tyst, men jag har aldrig anpassat mig. Däremot har jag många att tacka för det stöd jag fått genom åren, sådant här går ju inte av sig självt.

Är jämställdhet fortfarande ett ämne som är aktuellt för dig?

– Roligt nog har jag blivit vald till jämställdhetsombudsman på min avdelning, men ja, det finns många frågor som är aktuella. Bland annat är jag trött på hur kvinnor skuldbeläggs från morgon till kväll på kvasi­vetenskapliga grunder. Det finns till exempel ingen vetenskaplig grund för att hel amning första halvåret bidrar till minskade allergier.

Carolina Hawranek

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev