onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Professor: Vårdpersonal drabbas hårdast av rationaliseringar

Publicerad: 12 november 2010, 12:24

Rationaliseringar ligger bakom de senaste årens ökning av sjukskrivningarna. Värst slår rationaliseringarna inom vården, men bra ledarskap kan minska effekterna, menar göteborgsprofessorn Jörgen Winkel.


Han är aktiv vid institutionen för arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet och har tillsammans med sin kollega professor Rolf Westgaard gått igenom de senaste 20 årens forskning, totalt över 10 000 artiklar. Inom kort ska resultatet publiceras i form av en rapport i tidskriften Applied Ergonomics.

Enligt de båda forskarna har sjukskrivningarna på grund av smärtor i rörelseapparaten stannat av i ökning, medan sjukskrivningar på grund av mentala problem fortsätter öka.

Och bakom de senare sjukskrivningarna finns oftast rationaliseringar på arbetsplatserna som gemensam nämnare.

Värst drabbas personalen inom vården.

– För industrin handlar det om att producera smartare i den globala konkurrensen, det vill säga minska kostnaderna för att bli konkurrenskraftig. För sjukvården handlar det om att ge bättre vård för samma peng eller samma vård för mindre peng, säger Jörgen Winter till Göteborgsposten.

Han menar att rationaliseringar på arbetsplatsen ofta har så drastiska effekter att resultatet av annat arbetsmiljöarbete omintetgörs.

Men effekterna kan mildras med dialogbaserat ledarskap. Om personalen är informerad och inte känner sig överkörd blir effekten av problemen inte lika stora som om man använder sig av en auktoritär ledarstil.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev