Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Professorer kritiserar fettdieter

Publicerad: 1 augusti 2013, 06:29

Fettdieter i kombination med ett stillasittande liv är ett hot mot hälsan, anser flera svenska professorer.


Antalet kvinnor och män i åldrarna 35–44 år som drabbas av stroke ökar. Bland kvinnor ökar också antalet som får hjärtinfarkt. På Dagens Nyheters debattsida härleder flera professorer, bland annat Maj-Lis Hellenius, professor i kardiovaskulär prevention vid Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska institutet, detta till ett ökat fettintag från främst animaliska fetter och feta mejeriprodukter samt ett minskat intag av kolhydrater.

LCHF-dieten, som just förespråkar mindre kolhydrater och mer fett i kosten, har fått genomslag i Sverige. Men den gynnar inte människors hälsa och utvecklingen är oroande, anser debattörerna.

”En okritisk och dåligt vetenskapligt underbyggd rekommendation som uppmuntrar till att äta mera animaliska fetter och protein, leder till stigande kolesterolnivåer och en ökad risk för hjärtkärl-katastrofer. Ett stillasittande liv, stress, stigande vikt, ökande bukfetma och kolesterolnivåer som nu stiger igen, är en mycket ogynnsam kombination och ett hot mot hälsan”, skriver de bland annat.

Skribenterna lyfter i stället Medelhavsliknande mat, det vill säga bland annat mycket grönsaker och frukt, bönor, fisk och skaldjur och omättade fetter, som ett gott exempel. De vill att kostråd integreras med råd om minskat stillasittande, eftersom de anser att övervikt inte längre bara går att banta bort.

Relaterat material

Strokefall ökar bland yngre

Medelhavskost minskade risken för stroke

Barn ska skyddas mot LCHF-kost

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev