Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Professors forskning utreds igen

Publicerad: 13 april 2012, 09:18

Karolinska institutet begär att Centrala etikprövningsnämnden utreder om en professor i Göteborg gjort sig skyldig till forskningsfusk. Tidigare utredningar som visat just detta drogs tillbaka, men KI vill nu ha frågan utredd igen.


Efter misstankar om att professor Suchitra Holgersson begått forskningsfusk utredde Vetenskapsrådet frågan och kom till slutsatsen att så var fallet.

Men i höstas drog rådet plötsligt tillbaka beslutet eftersom det fanns brister ibland annat diarieföringen i utredningen. Dock menade VR:s generaldirektör att utredningen för den skull inte var felaktig.

Men eftersom utredningens resultat inte längre var giltigt kunde professorn, som i dag arbetar vid Göteborgs universitet, fortsätta att forska och få medel för detta. Göteborgs universitet som begärt hos Personalansvarsnämnden om att få avskeda henne fick dra tillbaka sin ansökan.

Någon ny utredning om oredlighet kunde Vetenskapsrådet inte göra eftersom det sedan januari 2010 är Centrala etikprövningsnämndens sak att göra detta.

Karolinska Institutet har nu skickat en begäran till Centrala etikprövningsnämndens expertgrupp för oredlighet i forskning, där de vill att nämnden gör en fortsatt utredning om oredlighet i professor Suchitra Holgerssons forskning.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev