Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Program för avhållsamhet fungerar dåligt

Publicerad: 3 augusti 2007, 11:35

De speciella program som finns för att främja sexuell avhållsamhet, för att på så sätt stoppa spridningen av hiv, fungerar inte. Det konstaterar amerikanska forskare i det senaste numret av British Medical Journal. I USA lägger myndigheterna ner en tredjedel av budgeten för att bekämpa hiv på sådana program.


De speciella program som framför allt finns i USA och Storbritannien vars syfte är att stoppa ett riskfyllt sexuellt beteende bland ungdomar genom att främja sexuell avhållsamhet fungerar dåligt, eller rättare sagt: de fungerar inte alls.

Det visar en genomgång av 13 olika studier som forskare vid bland annat University of Washington School of Public Health i Seattle, USA, gjort.

Enligt forskarnas sammanställning har dylika program, som bara i USA engagerar tiotusentals ungdomar, ingen effekt alls avseende vid vilken ålder ungdomarna har sexuell debut, huruvida de har oskyddat sex eller inte, antal sexuella partners, antalet sexuellt överförbara sjukdomar eller graviditeter.

En av undersökningarna visade till och med att risken för att drabbas av en sexuellt överförbar sjukdom eller oönskad graviditet ökade signifikant bland ungdomar som hade deltagit i ett liknande program jämfört med ungdomar som inte hade gjort det.

Fyndet har, skriver forskarna, stor betydelse eftersom USA:s regering spenderar en tredjedel av alla de pengar den lägger ner på att bekämpa spridningen av hiv på sådana program.

Enligt forskarna är det mest effektiva för att stoppa spridningen av hiv i stället program som främjar användningen av kondom, snarare än avhållsamhet.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev