Nyheter
Program hjälper läkare hitta lediga sängar
Publicerad: 20 november 2006, 11:49
För mycket arbetstid går åt till att ta reda på var det finns lediga platser för att lägga in patienter. Det vill AT-läkare Daniel Erichsen ändra på. Han har utvecklat informationssystemet Coordinators Companion.
Daniel Erichsen gör just nu sin AT-tjänst på intermedicinska kliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad och det är där systemet först kommer att testas.
– Vi börjar troligen med tre av klinikens avdelningar och akutmottagningen, berättar han.
De flesta patienter som läggs in på sjukhuset kommer från akuten och läkarna där ägnar mycket tid åt att ringa runt och ta reda på var det finns lediga platser. Det slipper de med Coordinators Companion. I stället går de bara in under fliken ”Platser” i programmet. Grön färg betyder att det finns ordinarie platser lediga på avdelningen, gul att endast överbeläggningsplatser finns och röd att samtliga platser är upptagna.
– Då kan man få en snabb överblick över läget när man börjar arbeta, säger Daniel Erichsen.
Sjuksköterskan uppdaterar
När sedan en patient ska läggas in ringer läkaren från akuten till avdelningen och berättar att patienten kommer. Sjuksköterskan på avdelningen går in under fliken ”Uppdatera” i programmet och markerar att en plats är tagen.
På samma sätt markeras att en plats blir ledig när en patient skrivs ut. Även planerade in- och utskrivningar för de kommande sex dagarna kan skrivas in i programmet.
Informationen går automatiskt vidare till akutmottagningen och till vårdkoordinatorn. Den senare kan använda fliken ”Koordinator” i dataprogrammet.
– Systemet är lätt att använda eftersom varje personalkategori bara behöver känna till en begränsad del av det. Dessutom frigör det mycket resurser som i stället kan användas till vårdarbete, säger Daniel Erichsen, men han tror inte att systemet helt kan ersätta vårdkoordinatorns arbete.
– En koordinator behövs fortfarande för att ordna förflyttningar till andra sjukhus och andra län. Men mycket av rutinjobbet att bara gå runt och inventera vårdplatser tre gånger om dagen försvinner. Dessutom underlättas koordinatorns arbete med att flytta patienter mellan avdelningarna. På nätter och helger när vårdkoordinatorn inte är där slipper personalen på akuten ringa runt till olika avdelningar, säger Daniel Erichsen.
Statistik leder till rätt beslut
Det finns två flikar till i programmet, ”Historik”, där statistik över inskrivningar och beläggningen per dag och månad kommer upp i ett stapeldiagram, och ”Admin” där klinikerna och avdelningarna som ska ingå läggs in i programmet.
– Med hjälp av statistiken kan chefer ta ställning till om avdelningar ska stängas över sommaren, om platser ska flyttas mellan avdelningar eller om extra personal ska ringas in, berättar Daniel Erichsen.
Han tycker att den viktigaste förbättringen med Coordinators Companion är att patienter snabbare kan föras till rätt vårdinstans och att patientsäkerheten därför ökar.
Det är två barndomskamrater till honom som har utvecklat tekniken i programmet. En av dem har tidigare hjälpt Daniel Erichsen att starta sajten underlakare.se
– Tanken är att vi efter testet i Karlstad ska försöka intressera andra sjukhus och kliniker i Sverige för att använda systemet, berättar Daniel Erichsen.
Coordinators Companion är ett av bidragen till Dagens Medicins tävling Sjukvårdens IT-pris 2006.