Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Projekt för psykisk livräddning inleds

Publicerad: 28 januari 2013, 08:20

Under året ska 2 000 personer lära sig första hjälpen vid akuta psykiska problem.


Ett halvår senare än tidigare sagt, men nu ska projektet inledas. Deltagarna ska få lära sig bland annat hur man känner igen symtom på psykisk sjukdom och psykiska kriser samt hur man tar kontakt med personen och inleder den akuta första hjälpen.

Karolinska institutet i Stockholm har på regeringens uppdrag bearbetat   en australiensisk modell för första hjälpen till psykisk hälsa. Under året ska den provas i Stockholms och Jönköpings län, berättar Svenska Dagbladet.

– Även en person som inte har någon som helst förkunskap om psykisk ohälsa ska kunna ta den till sig och den följer ungefär samma logik som vanlig första hjälpen, säger Gergö Hadlaczky, forskare på Nationellt centrum för suicidforskning och prevention av psykisk ohälsa vid institutet, till Svenska Dagbladet.

Projektet är inriktat på personer som arbetar med ungdomar, till exempel i idrottsklubbar och skolan. En miljon kronor i budget ska räcka till att utbilda 20 instruktörer som i sin tur utbildar 1 000 personer i Stockholms län. Även 400 personer inom räddningstjänsten samt 600 personer i Jönköpings län kommer att utbildas.

Relaterat material

Fler ska lära sig stoppa självmord

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev