Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Projektledare: Var försiktig med ”snabb” i ”snabbspår”

Publicerad: 7 april 2017, 09:50

Shima Momeni.

”Vi har behövt fasa ut det gamla provet”. Så svarar projektledaren Shima Momeni på kritiken om att det nya kunskapsprovet har dröjt.


I går rapporterade Dagens Apotek om den oro som finns för att kunskapsprovet för nyanlända farmaceuter kommer att bli orimligt svårt samt att nyanlända har fått vänta på att få skriva provet.

Den 25 april är det så dags. Då hålls det nya omgjorda provet för första gången.

Shima Momeni, Uppsala universitet, är projektledare för provet.

Kunskapsprovet är en del av snabbspåret. Nu har farmaceuter fått vänta sedan augusti förra året på att få skriva provet. Tycker du att syftet med att snabba på processen för nyanlända att komma ut i arbetslivet har lyckats?

– Vi tycker att man ska vara försiktig med ordet ”snabb” i ordet snabbspår. Det är viktig att deltagarna har den kunskap som krävs för att jobba som legitimerade farmaceuter i Sverige. Det är viktigare att det blir rätt kvalitet än att det går snabbt.

Men hade ni inte kunnat få klart provet snabbare?

– Det ingår i vårt avtal att vi måste fasa ut dem som har utbildat sig i det gamla systemet innan vi kan börja med det nya provet. Det sista provet gavs i augusti 2016 och vi har nyligen avslutat de sista kurserna som ingick i det gamla systemet. Enligt de avtal vi har med Socialstyrelsen ska det första provet ges under våren, vilket kommer att ske nu i april.

Hur ser du på oron för att kunskapsprovet är väldigt svårt?

– Det är tråkigt att den tid som deltagarna ska använda till att förbereda sig inför provet präglas av oro. Vi upplever att oron till stor del beror på avsaknad av information kring de förändringar som har skett eftersom att både provet ändrades i sin form och en ny kompletteringsutbildning introducerades samtidigt.

– Oron har också att göra med att mycket står på spel för dem som ska göra provet. Många nyanlända farmaceuter kontaktar oss om det här och vi försöker lugna dem.

Tidigare behandlade kunskapsprovet de tre ämnena farmakologi, farmakoterapi och samhällsfarmaci. Nu är det mer än 20 olika kurser som ska avhandlas, en del grundläggande som biofysikalisk kemi. Tycker du att det är rimligt att omfattningen på provet ökat så?

– Att omfattningen ökat grundar sig i det nya uppdrag vi har fått från Socialstyrelsen. Det tidigare provet var en del av en kompletterande utbildning och var inte en kontroll av hela utbildningen. I det nya systemet är provet däremot en kontroll av hela utbildningen som ska motsvara de svenska examensmålen och det blir därför mer omfattande.

Var provet för enkelt tidigare?

– Nej, det vill jag inte säga. Tidigare sågs kunskapsprovet som ett tillägg till farmaceuternas befintliga examen från deras hemländer. Nu har Socialstyrelsens ändrat sitt granskningssätt och då läggs det mer fokus på att deltagarna ska bevisa sin kunskap i samband med det här provet och visa att de med sin kunskap uppnår svenska examensmål. De som klarat det tidigare provet har inte dåliga kunskaper och det går väldigt bra i arbetslivet för många av dem.

Shima Momeni framhåller också att när det nya systemet är igång kommer det att finnas möjlighet att ansöka om yrkeslegitimation fyra gånger om året i stället för två gånger om året som tidigare.

– Tidigare kunde deltagarna endast ansöka om svensk legitimation två gånger per år då de tillhörande kurserna och praktiken startade två gånger per år. Det nya systemet är inte bundet till kurs- och terminstarter, säger hon.

Relaterat material

Oro för svårt kunskapsprov

Utbildningar för nyanlända startar till hösten

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev