fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Prostatacancermedicin ska prövas för covidsjuka

Publicerad: 16 juli 2020, 06:18

Förhoppningen är att prostatacancerläkemedlet enzalutamid ska minska mängden virus som tar sig in i lungorna.

Foto: GettyImages

Svenska forskare ska testa att behandla personer som är sjuka i covid-19 med prostatacancerläkemedlet enzalutamid. Målet är att medicinen ska minska mängden virus som tar sig in i lungorna.


– Förhoppningarna är att läkemedlet ska minska risken för att en patient ska behöva intensivvård, säger Karin Welén, en av forskarna bakom studien.

Det har visat sig att coronaviruset slår hårdare mot män än kvinnor, vilket kan ha att göra med testosteronnivåer. Två cancerforskare noterade detta och kopplade ihop det med sitt eget fält, och de kan nu ha hittat ett möjligt läkemedel mot covid-19.

Läkemedlet enzalutamid, som nu godkänts för testning av Läkemedelsverket, används i vanliga fall för att behandla prostatacancer.

– Vi läste om allt som hade med covid-19 att göra för att vi var intresserade. Det visade sig då att ett av proteinerna som viruset måste använda för att ta sig in i cellerna är ett enzym som också är välkänt inom prostatacancerforskning, och som är väldigt styrt av testosteron, säger Karin Welén, cancerforskare och docent vid Sahlgrenska akademin.

Blir man blir sjuk i covid-19 fäster coronaviruset på celler med så kallade spikeproteiner. Då binder de till ett ACE2-enzym och klyvs av ett annat enzym som heter TMPRSS2. Det gör att viruset kan ta sig in i lungcellernas membran – vilket kan leda till allvarlig sjukdom.

– Båda enzymerna har visat sig minska av läkemedlet, säger Karin Welén.

Medicinen har testats på infekterade lungceller i labb med goda resultat, och både italienska och amerikanska forskare har sett liknande resultat. Data från Italien visar att bland män som behandlas med liknande läkemedel har betydligt färre drabbats av covid-19 än hos jämförbara grupper.

Welén förväntar sig att effekten blir störst på män, men studien även kommer att innefatta kvinnor.

Studien ska genomföras på patienter som vårdas för covid-19 men som inte är så svårt sjuka att de behöver intensivvård och som deltar frivilligt. Förhoppningarna är att läkemedlet ska minska risken för en patient behöver intensivvårdas och även förkorta tiden på sjukhus.

Sjukhusen i Malmö, Sundsvall och Jönköping är närmast att starta och studien kommer att genomföras tillsammans med infektionsläkare.

TROY ENEKVIST/TT/DAGENS MEDICIN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev