Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Protein från jästsvampar blev till konstgjorda hornhinnor

Publicerad: 27 augusti 2010, 08:52

Svenska och kanadensiska forskare har tagit fram en ny typ av konstgjord hornhinna, som i en första studie har givit patienter bättre syn.


De konstgjorda hornhinnorna har tagits fram av Per Fagerholm, professor vid Linköpings universitet, och medarbetare i Sverige och Kanada.

Hinnorna består av ett fint nätverk av proteinet kollagen, som utvunnits ur jästsvampar, och har kompletterats med den mänskliga genen som styr produktionen av kollagen, skriver Dagens Nyheter.

Tio svenska patienter med hornhinnesjukdom har testat behandlingen, och resultaten beskrivs nu i tidskriften Science Translational Medicine.

De konstgjorda hinnorna syddes fast i ögat. Vid uppföljning efter två år hade de integrerats i ögat. Patienterna behövde inte immundämpande läkemedel för att förhindra avstötning. Sex av tio fick förbättrad syn.

I dag måste skadade hornhinnor ersättas med transplantat från avlidna personer. Bristen på transplantat är dock stor, vilket leder till att många förlorar synen.

Forskarna drar i studien slutsatsen att de konstgjorda hornhinnorna kan utvecklas till att bli ett säkert och effektivt alternativ till donerade hornhinnor.

Läs abstract:

Science Translational Medicine, publicerad online den 25 augusti 2010

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev