Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Protein styr risk för cancer i livmoderhalsen

Publicerad: 28 mars 2003, 12:56

Runt 30 procent av alla svenska kvinnor är bärare av ett protein som kan öka risken för cancer i livmoderhalsen, cervix. Det framgår i en avhandling som presenterades av forskarstudenten Anna Beskow fredagen den 21 mars vid Uppsala universitet.


Det är redan känt att humant papillomvirus, HPV, kan orsaka cancer i livmoderhalsen. Men trots att denna virusinfektion är relativt vanlig är det bara ett fåtal som leder till cancer. Risken för att viruset ska utveckla cancer kan bero på ärftliga faktorer, konstaterar Anna Beskow.  Tidigare studier har visat att några av de proteiner, HLA-varianter, som presenterar viruset för immunförsvaret kan öka eller minska risken för att utveckla cancer i livmoderhalsen.  Anna Beskows studier visar att de kvinnor som bär vissa varianter av HLA-proteinerna löper ökad risk för att vara infekterade av HPV 16, som är en av de virusvarianter som satts i samband med risken att utveckla livmoderhalscancer.  Dessa kvinnor har även en större risk för att få en stor mängd virus och en långvarig infektion, vilket tidigare har visat sig öka risken för utvecklandet av livmoderhalscancer.  Enligt Uppsala universitet är Anna Beskow först med att visa att olika HLA-varianter kan styra den mängd virus som kan bildas i kroppen och infektionens längd hos infekterade kvinnor.

Annika Benno Hjerpe

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev