Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Protein viktig länk i kedjan som får oss att bli hungriga

Publicerad: 10 april 2006, 11:02

Amerikanska forskare har upptäckt hur det protein som är länken mellan insulinet i blodet och neurotransmittorerna i hjärnan, fungerar när de reglerar vårt behov av mat. Upptäckten kan i förlängningen leda till nya läkemedel mot fetma.


Fynden publiceras online i tidskriften Nature. Bakom resultaten står forskare vid bland annat the Rockefeller University och University of California, San Diego, i USA.

Många pusselbitar bakom upptäckten har varit kända tidigare. Man har till exempel vetat om att insulin, som cirkulerar i blodplasma, spelar en viktig roll när det gäller att reglera aptiten. Det är också känt att vissa neurotransmittorer i hjärnans hypotalamus också har betydelse för hur ätbeteendet ser ut.

Men i den aktuella undersökningen kan nu forskarna visa hur proteinet Hap1 fungerar som en förbindelselänk mellan insulinet och neurotransmittorerna. I experiment på möss har de bland annat kunnat se att fastande ökade Hap1-nivåerna hos mössen, medan insulin sänkte dem. Om nivåerna av proteinet undertrycktes åt mössen mindre och tappade i vikt. Och när proteinnivåerna sjönk, sjönk också aktiviteten på vissa neurotransmittorer i hypotalamus.

Forskarna hoppas att kunskapen om Hap1-proteinet i förlängningen kan användas för att behandla ätstörningar.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev