Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Proteiner i underhudsfett kan förklara ökad hjärtrisk hos feta

Publicerad: 29 mars 2005, 08:44

Produktionen av olika proteiner i underhudsfett kan ge svar på varför extra fett runt midjan kan öka risken för hjärtsjukdom. Det anser en grupp amerikanska forskare.


Forskarna som arbetar vid Wake Forest University School of Medicine, Winston-Salem, USA, utförde en studie där de undersökte om kopplingen mellan cytokiner som produceras av underhudsfett, kan kopplas till riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom.

I studien ingick 20 kvinnor efter klimakteriet som var överviktiga eller led av fetma. Forskarna tog bland annat prover från underhudfettet hos kvinnorna där de undersökte produktionen av tre proteiner, dels TNF-alfa och interleukin-6, som kan påverka inflammationsutveckling, dels PAI-1 som kan påverka blodproppsbildning. De undersökte också produktionen av proteinet adiponektin.

Studien som presenteras i tidskriften American Journal of Physiology and Endocrinology and Metabolism, visar att hos 15 kvinnor som inte hade diabetes var ökade nivåer av interleukin-6 och TNF-alfa kopplat till minskad insulinkänslighet och minskad omsättning av blodsocker. Däremot fann de att ökade halter av proteinet, adiponektin var kopplat till en ökad omsättning av blodsocker.

Åtta kvinnor som hade det metabola syndromet och flera olika riskfaktorer för hjärtsjukdom, hade nivåer av adiponektin som var 32 procent lägre än de 12 kvinnor som inte hade det metabola syndromet.

Forskarna anser därför att låg produktion av adiponektin i underhudsfett kan vara kopplat till en ökad risk för hjärtsjukdom.

Forskarna anser att läkemedel som påverkar samtliga dessa proteiner kan vara en möjlig väg att minska förekomsten av hjärt-kärlsjukdom. Ytterligare studier som förklarar mekanismerna bakom proteinproduktionen och förändringen av riskfaktorerna behöver dock utföras.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev