Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Protester mot nedläggning av läkemedelsupplysning

Publicerad: 19 februari 2009, 08:29

Apotekets kundcentrum med cirka 150 anställda i Uppsala ska läggas ned. I ett brev till socialministern med flera vädjar nu de fackliga ombuden vid arbetsplatsen om att verksamheten i stället ska tas över av en annan huvudman.


Regeringen har i sin lagrådsremiss om den nya apoteksmarknaden gett Läkemedelsverket uppdraget att driva en nationell läkemedelsupplysning.

I dag görs detta av Apoteket AB, som har två kundcentrum för ändamålet. Apoteket har dock fattat beslut att lägga ned ett av sina kundcentrum, det i Uppsala, före tidpunkten för omregleringen.

Nedläggningen i Uppsala har redan påbörjats med en rad uppsägningar.

– Vår personalstyrka i Uppsala är i nuläget ungefär 150 mot omkring 200 tidigare, säger Lovisa Wallenberg, receptarie och fackligt ombud för Sveriges farmacevtförbund.

I ett brev till socialminster Göran Hägglund (kd) med flera vädjar nu fackombuden på arbetsplatsen om att verksamheten tas över av en ny huvudman i stället för att läggas ned.

– Det skulle kunna vara Läkemedelsverket men också Sjukvårdsrådgivningen eller en annan aktör som får detta samhällsuppdrag mot ersättning, säger Lovisa Wallenberg.

Enligt brevet skulle det vara ett slöseri med samhällets resurser om man inte tillvaratar ”den kompetens och de färdigheter i form av läkemedelskunskap och kommunikativ kompetens som finns vid kundcentrum”.

Fackombuden skickade ett första brev till ministern i ärendet redan i september i fjol, men fick inget svar.

– Det är dåligt. Policyn ska vara att svara på brev inom tre månader, men det skedde alltså inte, säger Lovisa Wallenberg.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev