Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Protester mot sparförslag i Skaraborg

Publicerad: 19 juni 2019, 09:15

Läkarförbundet och Vårdförbundet oroas av ett sparförslag på Skaraborgs sjukhus som väntas ta bort 100 vårdplatser. Enligt Vårdförbundet har inte förslaget förhandlats.


I dag, onsdag, ska styrelsen för Skaraborgs sjukhus, Skas, fatta beslut om ett sparförslag som innehåller planer på att dra in 85 tjänster och minska antalet vårdplatser med cirka 100. Enligt Vårdförbundet har de inte fått förhandla om förslaget.

– Vi har informerat styrelsen om att om de tar det här beslutet så har arbetsgivaren inte levt upp till sin förhandlingsskyldighet, säger Lene Lorentzen, styrelseledamot i Vårdförbundets avdelning i Västra Götaland, till P4 Skaraborg.

”Då vi redan nu har långa väntetider och överbelagda vårdavdelningar på Skas anser vi inte att detta är förenligt med kravet på jämlik och säker vård”, skriver flera fackförbund vid sjukhuset i en gemensam insändare i Skaraborgs läns tidning. Förutom Läkarförbundet och Vårdförbundet har även Kommunal och Vision vid sjukhuset undertecknat insändaren.

Facken är oroliga för att patientsäkerheten ska försämras om sparförslaget genomförs. Färre vårdplatser väntas också leda till en ”ökad mängd köpt vård av andra landsting, sämre utbildning för samtliga personalkategorier och därigenom en ökad risk för sämre kompetensförsörjning i framtiden”, skriver de.

Skaraborgs sjukhus omfattar sjukhusen i Skövde, Lidköping, Falköping och Mariestad.

Lina Berg

Reporter

debatt@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev