Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Protestgrupp på Facebook vill starta sjukvårdsparti

Publicerad: 11 mars 2013, 13:06

Nästa regionval kan skåningarna få chans att rösta på ett sjukvårdsparti.


Det är medlemmarna i en diskussionsgrupp på Facebook som har planer på att starta ett sjukvårdsparti inför regionvalet nästa år. Diskussionsgruppen startade för två år sedan som en protest mot nedskärningarna i vården. I dag har gruppen 5 000 medlemmar.

– Jag tror att vi behöver ett renodlat sjukvårdsparti. Då hade man fått politiker som kan sjukvårdsfrågor och som kan förmedla information på ett rättvist sätt, säger sjuksköterskan Eva Lenander som är gruppens frontfigur, till Sydsvenskan.

Eva Lenander, som jobbar på en intensivvårdsavdelning på Skånes universitetssjukhus i Lund, säger att hon är beredd att ställa upp som regionpolitiker om ett parti bildas.

Det krävs minst tre procent av rösterna i regionvalet för att ett parti ska kunna ta en av platserna i fullmäktige. Enligt Sydsvenskan har Region Skåne cirka 33 000 anställda, vilket är långt fler än tre procent av alla som röstade i regionvalet förra året.

Nästa steg för Facebook-gruppen är en demonstration mot nedskärningarna i vården som kommer att hållas i Lund. Demonstrationen är dock partipolitiskt obunden, enligt Eva Lenander.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev